Voedseltrends sinds corona: Nederlanders eten gezonder, maar drinken ook meer wijn

Sinds de invoering van de maatregelen rondom corona zijn onze eet- en kookgewoontes veranderd. HelloFresh deed er onderzoek naar en hier kwamen een aantal interessante bevindingen uit. Zo brachten we in het afgelopen jaar 12,8 miljoen uren door in de keuken. Een record, want dat is een stijging van maar liefst 72% ten opzichte van het jaar ervoor.

Ruim de helft kookt gezonder, maar men wil nog steeds de coronakilo’s kwijt

39% van de Nederlanders zijn meer groente en fruit gaan eten sinds de coronamaatregelen hun intrede deden in maart 2020. We zijn veel bewuster geworden van gezonde voeding, want 53% geeft aan gezonder te koken door meer groente in maaltijden te verwerken. We experimenteren graag met gebalanceerde maaltijden (25%) en gezonde bowls (11%). Ondanks deze trend hebben veel mensen er toch coronakilo’s bij gekregen die men uiteraard liever kwijt wil raken. Op internet is er 200% vaker gezocht op “gezonde recepten met weinig calorieën”. Ook varianten als “gezonde maaltijd recepten” en “gezond recept voor afvallen” zijn veelgebruikte zoektermen in het afgelopen jaar.

Nederlanders zijn 60% meer wijn gaan drinken

Al die coronakilo’s zijn misschien wel te danken aan onze wijnconsumptie. Die is namelijk flink gestegen met 60% sinds maart 2020. Zo werden er in 2019 gemiddeld nog 1500 flessen wijn besteld bij HelloFresh, terwijl dit aantal een jaar later gestegen is naar 2400 .

Vegetarische maaltijden steeds populairder

HelloFresh zag een duidelijke trend op het gebied van vegetarische maaltijden. Voor corona werden er 3,8 miljoen vegetarische gerechten besteld, maar sinds corona is dit gestegen naar 10,1 miljoen. Vegetarische eiwitbronnen zijn met 40% dus het populairst, gevolgd door kip (22%), vis (12%), rund (11%) en varken (10%). Daarnaast zag HelloFresh ook dat er 133% meer gezocht werd naar vegetarische en koolhydraatarme recepten. Ruim de helft van de respondenten zegt ook meer groente bij het avondeten te gebruiken.

We bakken graag cakes en taarten

Deze trend is wellicht niet erg gezond, maar in het afgelopen jaar hebben Nederlanders ruim 32.200 cakes en taarten gebakken. Vooral banana bread en carrot cakes vonden we lekker om te bakken. Daarnaast deed HelloFresh ook ruim 8000 toetjes bij de maaltijdboxen, waaronder chocolade lavacake en crème brûlée het populairst waren.

Een reis in de keuken naar verre oorden

2020 was het jaar waarin we veel meer experimenteerden met nieuwe kookstijlen en exotische keukens. Ruim een kwart van alle HelloFresh bestellingen hadden een Italiaans tintje. Ook fusion maaltijden vonden gretig aftrek, want er werden drie keer zoveel fusion gerechten besteld.

Welke groenten aten we het vaakst?

De meest gegeten groenten van 2019 én 2020 waren: courgette, tomaat, paprika (rood), broccoli en prei. Ook paddenstoelen zijn erg populair: HelloFresh zag een stijging van 8% bij maaltijden waar dit ingrediënt bij zat.

Meer weten over de voedseltrends van Nederland sinds corona? Je leest het hier!