Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voor het eerst op jezelf wonen #spannend

Het is eindelijk zo ver je hebt een eigen huis gevonden. Al jarenlang droom je erover om het geheel in te richten naar je eigen smaak en de mogelijkheden die een eigen huis met zich mee brengt. Maar op jezelf wonen brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee want de rekeningen moeten elke maand betaald worden. Ook moet je nu zelf je boodschappen gaan doen en het huis schoonmaken. Dit hoefde waarschijnlijk niet gedaan te worden in het ouderlijke huis. Omdat het best wel spannend kan zijn op voor het eerst op jezelf te wonen hebben wij deze blog geschreven met een aantal handige tips. Hopelijk voel je je na het lezen van deze blog een stuk zelfverzekerder.

Ben je wel zelfstandig genoeg?

Een handige vraag of aan jezelf te stellen voordat je op jezelf gaat wonen is: “ben ik wel zelfstandig genoeg”? Voerde je thuis al huishoudelijke take uit en hielp je mee met het betalen van de boodschappen? Dan ben je waarschijnlijk al een stuk zelfstandiger dan iemand die dat nog niet heeft gedaan. Wanneer je nog helemaal geen verstand hebt van hoe duur boodschappen per week kunnen zijn of wanneer je nog niet zelf schoonmaakt is het verstandig om daar mee te beginnen. Op deze manier voorkom je dat het in een klap te veel wordt wanneer je op jezelf gaat wonen. Daarnaast zullen je ouders ook blij zijn wanneer je mee helpt in huis.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Een van de belangrijkste dingen van op jezelf wonen is je inkomsten en uitgaven bijhouden. Als je een fulltimebaan hebt en redelijk wat verdient is het af en toe fijn om wat voor jezelf over te houden. Echter is het wel belangrijk dat je niet te veel aan jezelf uitgeeft waardoor je in de problemen komt met de huur. Een eigen huis brengt redelijk veel kosten met zich mee zo kan je denken aan het gas, water en licht maar ook aan de telefoon, televisie en internetverbinding. Daarnaast kunnen de onvoorziene kosten ineens heel hoog worden als je koelkast of wasmachine kapotgaat. Het is daarom slim om altijd een extra spaarrekening te openen voor deze onvoorziene kosten.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Er zijn verschillende verzekeringen die je kan afsluiten voor je huis zoals een inboedel, brand, opstal en aansprakelijkheidsverzekering. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen die in huis staan. Het kan voorkomen dat er een brand of storm komt of zelf dat de spullen in je huis gestolen worden. Het is dan fijn wanneer alles verzekerd is zodat je een vergoeding krijgt. Hetzelfde geldt voor als je een brandverzekering afsluit. Deze verzekeringen zijn niet verplicht maar kunnen wel handig zijn.

Nieuwe meubels kopen of oude meubels meenemen?

Op jezelf wonen kost een hele hoop geld in het begin misschien moet je nieuwe meubels kopen of moeten een paar dingen in huis vervangen worden. Het kopen van nieuwe meubels kan al gauw oplopen tot meer dan 1000 euro. Zeker in het begin is het verstandig om na te gaan of je niet een paar meubels van het ouderlijke huis mag meenemen om kosten te besparen. Overleg met je ouders wat de mogelijkheden zijn en bespreek eventueel het budget voor nieuwe meubels.