Vooraf goed regelen geeft rust

Het klinkt cliché maar het is echt waar. Hoe beter je je zaakjes geregeld hebt, hoe meer kans je hebt op slagen. Dat geldt niet alleen voor die presentatie op je werk, toetsen voor een examen en dergelijke. Dat geldt ook bij samenwonen of trouwen.

Als je weet waar je aan toe bent, maak je je minder zorgen. En als je je minder zorgen maakt, ben je blijer en heb je meer rust. Maar het is meer. Door vooraf ook de minder makkelijke dingen te bespreken, na te denken over wat van wie is en hoe je de dingen wil regelen als het niet goed gaat, heb je al over veel moeilijke onderwerpen gesproken. Onderwerpen die in een relatie vaak taboe zijn. En feit is dat waar er taboes zijn, in een relatie ongemerkt de spanning binnensluipt. Als een koelbloedige moordlustige killer.

Wat moet je dan regelen? 

Hoe goed je het ook geregeld hebt, uit elkaar gaan blijft sowieso triest en verdrietig. Je droom is in diggelen gevallen, zo had je het niet bedacht. Scheiden is niet alleen afscheid nemen van elkaar, je huis en je spullen, het is ook opkomen voor jezelf. Geen leuke tijd en dus is het belangrijk om dat vooraf al zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat kan door te kijken naar de verschillende mogelijkheden en er bewust voor te kiezen of je gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Zo hoef je later geen strijd meer te leveren en kun je je energie gebruiken in goed uit elkaar gaan en een nieuwe fase opbouwen.

Maar wat moet je dan kiezen? Daar is helaas geen kant en klaar antwoord voor. Wat voor de één de beste optie is, is voor de ander de ergste nachtmerrie. Praat daarom samen over jullie wensen en verwachtingen. Zo leer je niet alleen elkaar nog beter kennen maar kun je ook de juiste keuze maken op jullie individuele wensen.

De opties

Tegenwoordig zijn er veel opties. Je kunt trouwen, met of zonder huwelijkse voorwaarden, kiezen voor  een geregistreerd partnerschap of ‘gewoon’ gaan samen wonen, al dan niet met een samenlevingscontract. Bij al die keuzes komen ook andere rechten en plichten kijken. En de keuze die je maakt heeft later ook invloed mocht samen kinderen krijgen of mocht het toch samen niet lukken.

Het huwelijk

Bij een huwelijk heb automatisch rechten en plichten naar elkaar. Daarbij kun je denken aan onderhoudsplicht en erfrecht. Bij samenwonen zijn deze rechten en plichten er niet, tenzij je ze opneemt in het samenlevingscontract. Naast de rechten en plichten, is ook het uit elkaar gaan anders. Zo kan een geregistreerd partnerschap (mits er geen minderjarige kinderen) beëindigd worden buiten de rechter om en is dit bij een huwelijk niet mogelijk.

Een samenlevingscontract ontbinden lijkt dan wat eenvoudiger maar hieraan zitten natuurlijk weer andere nadelen. Zo is volgens de wet  bij een samenlevingscontract geen sprake van partneralimentatie. Dit betekent dat je geen aanspraak kunt maken op elkaars geld en je na de scheiding beiden financieel zelfstandig verder gaat.

Vind je het prettig dat je partner straks als het nodig is een partnerpensioen heeft, is het verstandig daar direct bij stil te staan. Voor het pensioen geldt bij samenwonen dat je beide je eigen pensioen regelt. Tenzij je dit opneemt in het samenlevingscontract. Bespreek daarom de verschillende opties eens met je notaris.