VT Wonen

VT Wonen is een begrip geworden in de wereld van wonen en interieur. Met een tijdschrift en een televisieprogramma is VT Wonen verzekerd van een groot lezers- en kijkerspubliek. Living the dream. 

Je snuffelt in woonbladen, kijkt gretig naar woonprogramma’s op televisie en de eerstvolgende vrije dag spoed je je naar een woonwinkel om die ene trendy stoel aan te schaffen en dat populaire kleed. Eenmaal thuis blijken deze items, te midden van al je oude spullen, toch nog niet het gewenste effect te hebben. Dus blijf je met je interieur bezig. Precies dat geeft al die programma’s en bladen hun bestaansrecht. 

Wat je ziet in de magazines en op tv zijn totale metamorfoses. Van vloer tot plafond wordt een interieur gestyled dus zit er niets anders op dan ‘alles’ aan te pakken. Want wonen, dat is belangrijker dan ooit. Van al die inspirerende programma’s en magazines is VT Wonen de langstzittende. 

We willen ons droomhuis ‘VT Wonen stijl’ inrichten

In 2007 vierde het magazine haar vijfhonderdste editie. VT Wonen bestond toen veertig jaar. Waar het magazine dat lange bestaan aan te danken heeft? We zeiden het al: wonen is belangrijker dan ooit. De huizenmarkt is booming. Als we ons droomhuis eenmaal gevonden hebben, willen we deze ook inrichten zoals het ‘hoort’. Aan een trend zegt niemand mee te doen, maar toch… 

We zijn veel thuis, hechten aan een stijlvolle inrichting en de meeste mensen kunnen wel wat inspiratie gebruiken. Het magazine biedt niet alleen een grote dosis inspiratie door de laatste trends te laten zien, maar vooral door de lezer bij bewoners van interessante huizen binnen te laten kijken. 

Vrije Tijd en Wonen ziet in 1974 het levenslicht

“Iedereen lijkt tegenwoordig verstand van wonen te hebben en het is een onderdeel geworden van onze vrijetijdsbesteding,” schrijft ‘Andere Tijden’ in een artikel over onze Hollandse manier van wonen. Dat is net na de oorlog wel anders. In die tijd hangt de inrichting van je huis af van je portemonnee. Dat resulteert in veel gevallen in een donker interieur met grote bruine meubels. Daar komt vanaf halverwege de jaren veertig verandering in als de stichting Goed Wonen het Nederlandse volk wil opvoeden als het om het interieur gaat. Het kan moderner en strakker. Er komt een tijdschrift met dezelfde titel dat voorbeelden laat zien van hoe het ook kan. Met toen nog vooral functionele strakkere tijdloze meubels. 

Wonen in de jaren zestig wordt al anders, en in de jaren zeventig verandert er in het interieur nog veel meer. Dan gebeurt dat waar veel mensen tegenwoordig weer naar verlangen: we willen terug naar de natuur en dat gaan we duidelijk in het interieur zien. Hout, kurk, riet en rotan krijgen de overhand. Vandaag de dag is dat weer helemaal terug, zij het op een andere manier. Toen werd het kurk tegen de muur geplakt, de houten schrootjes kregen een plaats tegen het plafond en we legden (goedkope) biezenmatten op de vloer. Bovendien zetten we het interieur vol met planten. Herkenbaar? Het is de tijd van bruin, groen en oranje dat staat voor de kleuren uit het bos en de opkomende zon. Het is op dat moment dat het magazine Vrije Tijd en Wonen het levenslicht ziet. Het is dan 1974.

Met handleidingen van VT Wonen veranderen we ons interieur

We laten ons massaal door deze interieurs inspireren en slaan volop aan het verbouwen. Van het verlaagde schrootjesplafonds tot aan de openhaard, de zitkuil en de open keuken. Het strakke interieur verdwijnt naar de achtergrond en we willen vooral warmte en gezelligheid. Inclusief een macramé werkje voor het raam. Alles wat je zelf kan maken, is een hit en daar geeft het magazine VT Wonen allerlei tips voor, inclusief handleidingen en werktekeningen. 

Als eind jaren zeventig IKEA zijn intrede doet is het exit met het bruine interieur. Wit dringt langzaam onze huizen binnen. De onlangs overleden interieurontwerper Jan des Bouvrie doet daar een flinke heldere schep bovenop. Hij introduceert niet alleen wit, maar vooral strak meubilair. In de jaren negentig wordt niet alleen hij, maar zeker het strakke symmetrische witte interieur enorm populair, alhoewel zijn befaamde kubusbank al van 1969 is. Bovendien is hij wekelijks in TV Woonmagazine te zien. Het is het begin van de woonprogramma’s op televisie. 

De gouden formule van ‘VT Wonen, weer verliefd op je huis’

‘VT wonen, weer verliefd op je huis’ heet de huidige versie van het televisieprogramma dat ons wekelijks meeneemt in de wereld van het wonen en het stylen van je huis. Met Kees Tol als presentator en een aantal stylisten wordt nog altijd het interieur van top tot teen aangepakt om het naar de huidige maatstaven stijlvol en gezellig in te richten. Van termen als bohemian, hotel chique, landelijk gezellig en warm industrieel kijkt niemand meer op. We kijken inmiddels al naar het dertiende seizoen. 

De gouden formule is de totaal verschillende smaken van de met hun interieur worstelende eigenaren van de woning, tot elkaar te brengen. Uitgezonden op zondag-woondag op SBS6. De commercie is immers ook belangrijk. Wat mogelijk ook tot een heuse VT Wonen&Design Beurs heeft geleid. Afgelopen maand oktober, vanwege de corona pandemie, in een digitale uitvoering. 

Living the dream tijdens de VT Wonen&Design Beurs

Ieder jaar vindt deze beurs normaal gesproken plaats in de RAI. Daar kun je de meest trendy interieurs bekijken, stylisten ontmoeten, adviesgesprekken voeren. Kortom; het is er een en al inspiratie. Living the dream is het credo. 

Inmiddels blijft het inspireren van lezers en kijkers niet bij een woonkamer alleen. Ook andere ruimten in huis krijgen regelmatig een metamorfose en vooral de tuin krijgt een steeds grotere rol. Binnen wordt buiten, buiten wordt binnen. Een tuin is, zeker met een flinke serre aan de woonkamer toegevoegd, een verlengstuk van het huis geworden. 

Het totaalplaatje: een magazine, televisieprogramma en een jaarlijkse beurs mag VT Wonen zich een succes noemen. Dat heeft te maken met de sfeer en kwaliteit van het blad en de programma’s, maar ook zeker met onze onkunde als het gaat om het inrichten van onze huizen. Want laten we nou eerlijk zijn, het voor- en na-plaatje laat iedere keer weer zien dat we er nog maar weinig van bakken, al die inspiratie ten spijt. VT Wonen is vast nog een lang leven beschoren.