Waar en hoeveel stopcontacten plaats je in je huis?

Waar en hoeveel stopcontacten je plaatst, hangt natuurlijk af van jezelf en misschien ook van het aantal personen dat in huis woont. Uit ervaring weten we dat je eigenlijk nooit genoeg stopcontacten in huis kunt hebben. Wanneer je een stopcontact gaat plaatsen bepaal dan vooraf wáár je deze wilt plaatsen, zoek de meest strategische plaats zodat je er het meeste plezier van hebt. Bekijk hoeveel elektrische apparaten, van lamp tot tv stekker(s) je hebt of wilt plaatsen, dan weet je ook ongeveer hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Ga je in alle ruimtes in huis stopcontacten vervangen of aanleggen? Dan is het handig om per ruimte te bekijken hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Bedenk waarvoor je een stopcontact nodig hebt en vergeet daarbij de wasmachine, haardroger, tandenborstel of het scheerapparaat niet. Hou ook rekening met de hoogte waarop je de stopcontacten wilt plaatsen. Vroeger was dat reikhoogte, tegenwoordig is zo laag mogelijk bij de grond de trend.

In elke ruimte moeten stopcontacten worden geplaatst

Wanneer je stopcontacten gaat vervangen of plaatsen, dan plaats je die in elke ruimte, dus ook in de gangkast. Zoals gezegd is het goed om vooraf een indeling van de ruimte te maken en te bekijken waar wat komt te staan. Bij een bank of stoel is het fijn om een stopcontact in de buurt te hebben voor een lamp. Tegenwoordig kun je ook een stopcontact met usb aanschaffen. Het is dan mogelijk om tot twee apparaten tegelijk op te laden en daarbij kun je ook nog gewoon gebruik maken van het stopcontact. Als je kiest voor een stopcontact met usb, dan is het handig om hier de rest van het schakelmateriaal op aan te passen. Een stopcontact met tweevoudige usb snellader is verkrijgbaar in Systeem M en Systeem Design serie. Deze series zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en kunnen worden afgedekt met verschillende soorten afdekramen. Het mooiste is natuurlijk dat al het schakelmateriaal uit dezelfde serie is zodat er geen kleurverschil ontstaat.

Speciale en extra stopcontacten

Wanneer je een stopcontact plaatst in de badkamer dan is veiligheid geboden. Plaats in de badkamer dan ook het liefst een spat en waterdicht stopcontact. Deze wordt afgesloten door een deksel. Tegenwoordig zijn bijna alle stopcontacten in huis voorzien van randaarde. Dat zorgt ook voor extra veiligheid. In de schuur of garage is randaarde wel nodig maar hoef je geen inbouwstopcontacten te plaatsen. Als er kinderen in huis zijn plaats dan stopcontacten voorzien van een kinderbeveiliging.