Waar let je op bij aanschaf van een wasdroger?

Droog jij de was nog op de klassieke wijze aan een droogrek of een waslijn?Het is natuurlijk het beste voor het milieu, maar het kost veel tijd. Daarnaast ben je de nodige ruimte kwijt in je huis of in je tuin. Niet altijd handig als je maar klein woont. Misschien dat je dan een wasdroger moet overwegen.

Welk soort wasdroger?

Wanneer je een wasdroger wilt aanschaffen, dan is de eerste keuze: het type wasdroger. Grofweg zijn er drie verschillende soorten wasdrogers: luchtafvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. De klassieke wasdroger is een luchtafvoerdroger. Deze droger is verbonden met een flexibele slang die uit het raam moet worden gehangen of worden aangesloten op een gevelafvoer. Vochtige lucht wordt op deze manier naar buiten afgevoerd. De ruimte waar je de droger plaatst is dus belangrijk, want er moet een raam zijn of je moet een gat in de gevel kunnen maken. Met een condensdroger heb je meer vrijheid. Condens wordt bij de condensdroger afgevoerd naar een reservoir. Het reservoir kun je uit de droger halen en leeggooien. Er zijn ook condensdrogers die je rechtstreeks op een afvoer kunt aansluiten, zodat je het reservoir nooit meer hoeft te legen. Dit is ook de werkwijze van warmtepompdrogers. Het verschil met een condensdroger is dat een gedeelte van de warmte wordt hergebruikt, waardoor dit de meest zuinige wasdroger is die er bestaat.

Het energieverbruik

Misschien wel het belangrijkste punt om op te letten is het energieverbruik. Wasdrogers staan over het algemeen bekend als energievreters. Met nieuwe innovatieve technieken zijn de huidige generatie wasdrogers al heel wat energiezuiniger geworden. De luchtafvoerdroger verbruikt normaliter de meeste energie. Omdat een warmtepompdroger de warmte hergebruikt, is deze wasdroger tot wel 60 procent zuiniger dan andere soorten wasdrogers. Betreffende energieverbruik zit de condensdroger tussen een luchtafvoerdroger en warmtepompdroger in. Om zeker te weten dat je een zuinige wasdroger aanschaft, moet je op de energielabel letten. Valt een wasdroger in de categorie A+++ tot A, dan heb je te maken met een energiezuinige wasdroger. Wasdrogers met energielabel B en C worden als minder energiezuinig gezien. Met een zuinige wasdroger draag je bij aan een energiezuinige woning en je bespaart op je energierekening.

Trommelinhoud

Afhankelijk van de trommelinhoud kun je veel of weinig was in één keer drogen. Kies de wasdroger op het aantal gezinsleden. Dit voorkomt dat je met een haast lege trommel droogt of dat je de wasdroger meerdere keren moet draaien. Gemiddeld zullen wasdrogers een trommelinhoud van zes tot zeven kilogram hebben. Heb je regelmatig zeer veel wasgoed te drogen? Ga dan voor een wasdroger met een trommelinhoud van acht tot twaalf kilogram.

Hoe een wasdroger plaatsen?

Ruimtegebrek zal veel mensen ervan weerhouden om een wasdroger aan te schaffen. Toch kan dit zonder ruimteverlies als je de hoogte in kan. Je gebruikt dan enkel de al ingenomen ruimte van de wasmachine. Er zijn speciale tussenstukken te koop die je op je wasmachine plaatst. Hierop kun je dan een droger plaatsen. Een tussenstuk kan noodzakelijk zijn voor de stabiliteit. Hoewel de wasdroger onder een inboedelverzekering valt, loop je anders het risico dat de droger tijdens het centrifugeren van de wasmachine valt. Het is natuurlijk jammer om je inboedelverzekering aan te moeten spreken, terwijl je dit gemakkelijk met een tussenstuk kunt voorkomen.