Waar moet je op letten bij een hond in het gezin?

Als iemand de uitdrukking ‘De beste vriend van de mens’ noemt, dan kan het maar over één enkel diersoort gaan. Al duizenden jaren wordt de mens op allerlei manieren geholpen door de hond en zijn ze onafscheidelijk geworden. Nu wil jij ook zo’n trouwe viervoeter in huis halen. Er zijn alleen zoveel zaken waar je dan rekening mee moet houden, zowel bij de aanschaf als daarna. Wij zetten hier de belangrijkste punten voor u op een rijtje!

Een pup van een fokker, of een ‘tweedehandsje’?

Een hond is een belangrijk deel van jouw gezin. De keuze die je maakt zal dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Bedenk dat een gemiddelde hond tussen de 10 en 13 jaar oud wordt! De eerste keuze die je maakt is of je een pup haalt of een hond uit het asiel. Een hond uit het asiel is natuurlijk al min of meer opgevoed, terwijl een pup juist nog ‘gevormd’ kan worden. In een asiel geldt natuurlijk ook dat er een bepaald aanbod is, terwijl bij de keuze voor een pup ook het ras een overweging kan zijn. Bedenk echter dat geen enkele hond kindvriendelijk wordt geboren! Het ene ras valt misschien makkelijk kindvriendelijk te maken dan de ander. Wilt u een kindvriendelijke hond kopen, dan is het een belangrijke voorwaarde dat hij, bij voorkeur als pup, al positieve ervaringen met jonge kinderen heeft opgedaan.

Let er goed dat je de pup aanschaft bij een fokker die goed bekend bij de rasvereniging. Er zijn helaas behoorlijk wat malafide fokkers die snel geld willen verdienen. Een betrouwbare fokker zal bijvoorbeeld vragen naar de omstandigheden bij jou thuis, zal je een voedingslijst meegeven en laat de pup tot zeker 8 weken bij de moeder. Een pup zal dan al gechipt zijn (dit is wettelijk verplicht binnen 7 weken na geboorte) en de eerste ontwormingen hebben gehad.

Ook bij de aanschaf van een hond uit het asiel of een ‘herplaatsingshond’ gelden al bepaalde aandachtspunten. Zo is het essentieel dat je de hond lichamelijk aankan en dat jezelf niet overschat als het aankomt op de heropvoeding. Meld je ook in het geval van een ‘tweedehands’ hond aan bij een hondenschool.

Je thuis klaarmaken voor de hond

De afspraak is gemaakt om de hond af te halen. Wat voor hond je ook hebt gekozen, dit is een belangrijke dag voor je gezin en de hond. Hoewel je misschien de neiging hebt om te beginnen met het aangeven van grenzen en regels, gaat het er de eerste dagen vooral om dat je een fijne veilige omgeving creëert voor je hond. Doe vooral rustig aan: laat de hond de omgeving in zijn eigen tempo ontdekken. Zorg ervoor dat er een mand of hondenbench klaar staat waar je hond zich terug kan trekken. Een bench heeft absoluut voordelen, bijvoorbeeld bij het zindelijk maken, maar in het begin is er misschien wat hulp nodig om de hond er in te krijgen. Dan kan je denken aan iets als een lap of knuffel met de nestgeur. Het is een absolute no-go om dwang te gebruiken bij een bench! De eerste dagen kan je de bench het beste ‘s nachts bij je houden in de slaapkamer. Zo bouw je het best een hechte band op met de hond. Daarna kan je de bench in een rustiger deel van je huis, bijvoorbeeld een bijkeuken plaatsen. 

Dierenarts en hondenschool

Als je huis eenmaal een thuis is voor je nieuwe gezinslid, houdt het natuurlijk niet op. Veel dierenartsen en dierenklinieken bieden folder met uitgebreide informatie. Belangrijke aandachtspunten waarover u bij uw dierenarts bijvoorbeeld aanvullende informatie kunt vragen zijn zaken als een ontwormingsschema, vaccinaties, ontvlooien, tanden wisselen, voeding, castratie of sterilisatie, en vachtverzorging.
Meld je hond aan bij een hondenschool, en regel zaken als de juiste cursussen voor jouw hond. Ook de hondenbelasting is iets dat je natuurlijk niet mag vergeten! Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan valt ook te overwegen of je een ziektekostenverzekering voor de hond afsluit. Daarmee zorg je in ieder geval dat je niet verrast kunt worden door torenhoge rekeningen en dat is natuurlijk wel zo prettig!

We schrijven 1968 wanneer een paar Italiaanse ontwerpers een stoel moeten ontwerpen voor een destijds aanzienlijke doelgroep: de hippies. Het typische kenmerk van hippies is natuurlijk dat ze behoorlijk ontspannen en ongedwongen zijn. En de Italiaanse ontwerpers kwamen daarom ook met een ontwerp dat net zo ontspannen en ongedwongen was als de hippies zelf: de zitzak.