Waar moet je op letten bij het kopen van sloten?

Moet je jouw sloten vervangen? Dan is de kans groot dat je de plaatselijke bouwmarkt binnenstapt. Hier worden tegenwoordig vaak allerlei verschillende soorten sloten aangeboden. De meeste mensen letten bij het kopen van sloten alleen op de prijs. Zij kiezen niet snel voor de duurste sloten, maar gaan eerder voor een goedkope variant. Het is echter niet verstandig om alleen maar naar de prijs van een slot te kijken. Er zijn namelijk zaken die veel belangrijker zijn dan de prijs. Heb je geen idee waar je verder op moet letten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder geeft een sloten deskundige namelijk een aantal aandachtspunten die je kunt gebruiken bij de aankoop van sloten!

1. Heeft het slot een keurmerk?

Indien je jouw sloten gaat vervangen, wil je natuurlijk wel veilige sloten hebben. Daarom raden wij je aan om altijd te kiezen voor een slot met keurmerk. Waarom? Omdat dit slot uitvoerig gekeurd is op de meest gebruikte inbraakmethodes. Op basis van deze test ontvangt een slot één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren aan een slot worden toegekend, des te veiliger het slot is. Een slot met één ster is bijvoorbeeld niet in staat om jouw woning zelfstandig te beveiligen. Een dergelijk slot moet je altijd combineren met één of meerdere bijzetsloten. Een slot met drie sterren vertraagt een inbraak met minimaal vijf minuten. Dit slot kan prima zelfstandig werken. Uiteraard betaal je meer voor een slot naarmate deze over een beter keurmerk beschikt. 

2. Beschikt het slot over anti-inbraakbeveiliging?

Naast een keurmerk kan een slot ook beschikken over anti-inbraakbeveiliging. Hierbij kun je denken aan beveiliging tegen kerntrekken. Bij deze methode trekt een inbreker de cilinder uit het slot. Hiervoor hoeft hij enkel te beschikken over een schroef en een klauwhamer. Wil je deze inbraakmethode uitsluiten? Dan kies je voor een slot met anti-kerntrekcilinder. Deze cilinder is voorzien van een stalen pen in het midden. Hierdoor is het niet langer mogelijk een schroef in het slot te draaien. Een inbreker kan een slot met anti-kerntrekbeveiliging dus een stuk lastiger forceren!

3. Is het slot duurzaam?

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in ons leven. Ook op het gebied van sloten is dit het geval. Zo wordt de vraag naar duurzame sloten steeds groter. Voor wat betreft duurzaamheid doelen we hier vooral op de leeftijd van een slot. Indien een slot duurzaam is, gaat het namelijk een stuk langer mee. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van hoogwaardige materialen. Zodoende hoef je een slot op korte termijn niet opnieuw te vervangen. Wat dat betreft is het dus niet gek dat de prijs van een duurzaam slot een stuk hoger ligt. Op het eerste oog liggen de kosten hoger, maar op de lange termijn ben je met een duurzaam slot goedkoper uit!