Waar moet je op letten bij het schilderen van een plafond?

Het schilderen van ons huis is een van de doe-het-zelf-taken die we meestal het vaakst uitvoeren. En hoewel het schilderen van muren relatief eenvoudig is, wordt de taak een beetje ingewikkelder als het gaat om weten hoe je een plafond moet schilderen.

Ondanks dat het vaak vergeten wordt is het schilderen van het plafond een belangrijk punt om het uiterlijk van elke kamer te verbeteren. Een vervaagd plafond doet afbreuk aan het licht in de kamer en laat deze ook kleiner lijken, wat essentieel is in kamers met een krappe afmeting. Daarom is het bij het schilderen van het plafond van de badkamer, keuken of een andere kamer essentieel om te weten hoe je dit correct moet doen. Een goed schilderresultaat is de perfecte finishing touch om jouw huis er op zijn best uit te laten zien.

Wat heb je nodig?

Om de plafonds van het huis te schilderen heb je een harde roller of een vachtroller nodig om gladde plafonds te schilderen, afhankelijk van de structuur van de plafondverf. Het is ook belangrijk om te zoeken naar de beste plafondverf die je kunt vinden en het is raadzaam om voor deze gebieden specifieke producten te gebruiken. Deze verf is niet veel duurder dan die voor het schilderen van muren en geven een beter uiterlijk en eindresultaat, terwijl het spatten vermindert.

Het is belangrijk dat je bij het schilderen van complexe ruimtes gebruik maakt van specifieke producten. Om bijvoorbeeld het plafond van een badkamer te schilderen, zijn we waarschijnlijk geïnteresseerd in het gebruik van vochtwerende verven, die beter bestand zijn tegen de omgeving van die ruimte. Hetzelfde gebeurt als we het keukenplafond willen schilderen, waarvoor er producten zijn die beter bestand zijn tegen contact met warmte en vet.

Onze trucs voor het schilderen van plafonds

Bescherm de hele kamer
Telkens wanneer we een schilderklus uitvoeren, is het essentieel om uit die de kamer meubels weg te halen, dus helemaal leeg te maken en zowel de vloeren als de rest van de elementen die we niet uit de kamer kunnen halen, zeer goed te beschermen. Hoewel het een ietwat vervelende taak is, is het erger om achteraf die dingen weg te moeten gooien die je onbedekt hebt gelaten. Vergeet ook niet om de lampen, plafondlampen en andere soortgelijke verlichtingselementen te demonteren.

Bereid het oppervlak voor

In lijn met wat we al zeiden is de voorbereiding van de oppervlakken een ander belangrijk aspect om goede resultaten te behalen. In vochtige ruimtes is het raadzaam om de plafonds te reinigen met een antischimmelmiddel, zodat de verf geen raar effect krijgt. Iets soortgelijks gebeurt met vetten. In deze gevallen is het raadzaam om een goede ​​ontvetter te gebruiken om het plafond van deze resten te reinigen en de aanhechting van de verf te verbeteren.

Het is ook essentieel om plamuur te gebruiken om gaten te bedekken en eventuele onvolkomenheden in het plafondoppervlak te corrigeren. Iets wat vooral belangrijk is bij het schilderen van het plafondpleisterwerk, zodat het materiaal niet door die mogelijke gaten naar binnen dringt. Trouwens, als het plafond structuur heeft en delen heeft die deze afwerking hebben verloren, is het belangrijk om een ​​structuurroller te gebruiken en dit eerst in orde maakt voordat je gaat schilderen.

De muren bedekken

Als je alleen het plafond gaat schilderen en niet de muren, bedek ze dan met papier om ze tijdens het schilderen niet te laten spetteren. Het is waar dat als je de verf en roller goed hebt gekozen, het gemakkelijker voor je is om deze druppels te vermijden, maar als je de muren kunt beschermen is dat nog beter. Als je van plan bent om de muren te schilderen, begin dan altijd met het plafond, waarbij je de hoeken goed afsnijdt. Uiteraard is het in dit geval niet nodig om de muren te beschermen.

Een van de problemen die we hebben als het gaat om het schilderen van plafonds zijn de inspanningen die we moeten leveren. Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​emmer te gebruiken, een geschikte rol naargelang het type plafond en de structuur ervan, evenals een verlenghandvat om de roller op te monteren.

Deze combinatie helpt je de specifieke hoogte van de schilderset aan te passen, waardoor je meer comfort krijgt. Dit vermindert ook de kracht die je moet zetten, hoewel we verwachten dat je jezelf een paar gymsessies bespaart. Afgezien van de grappen, is het belangrijk dat je voldoende druk op het plafond houdt, altijd homogeen, om tijdens het werk geen meer geverfde of meer gemarkeerde gebieden achter te laten.

Bezuinigingen tellen ook

Vanwege de kenmerken van dit werk worden de bezuinigingen belangrijker dan ze normaal zouden hebben. Daarom is het essentieel om gereedschappen te gebruiken die geschikt zijn voor de vorm van deze plafonds, rekening houdend met de aanwezigheid van lijstwerk of andere elementen.

Als je een goede hand en vaardigheid hebt, kun je deze sneden direct uitvoeren met een geschikte borstel. Als dit niet het geval is, kun je altijd een beroep doen op schilderstape, om de gebieden te beschermen waar je niet mag schilderen. Als extra biedt de markt ons de zogenaamde trimmerroller aan, die aan de zijkant een soort spatel bevat. Deze aanvulling beschermt ongeverfde gebieden en verzamelt overgebleven verf.

volgorde is belangrijk

Bij het schilderen van plafonds is de volgorde nog belangrijker dan bij het schilderen van muren. Om het werk uit te voeren, wordt aanbevolen om eerst te beginnen met het trimmen van de hoeken, randen en lijstwerk die zich op het plafond kunnen bevinden en vervolgens door te gaan met het uitvoeren van het algemene schilderwerk.

Dit schilderen moet altijd gebeuren met voldoende en homogene spanning, om geen sporen of krassen achter te laten. De rol moet altijd in dezelfde richting bewegen, het is raadzaam om dit aan de kortste kant van de kamer te doen, afhankelijk van de vorm van het plafond. Als het plafond groot is, kun je per zone gaan schilderen, ongeveer 2 meter aan elke kant, en pas door naar de volgende als je de vorige volledig hebt bedekt.

Rollenreiniging kan wachten

We beginnen het plafond te schilderen, het is tijd om te eten en ’s middags moeten we verder met schilderen. Is het nodig om de rol schoon te maken? Nou, de waarheid is dan nee, zolang je de roller maar op de juiste manier opbergt.

Om te voorkomen dat de roller uitdroogt, wikkel je deze eenvoudig in plastic. Als alternatief kun je een van de rollen kopen die worden geleverd met een luchtdichte hoes voor opslag. Met dit accessoire gaat de roller in goede staat tot drie weken mee, waardoor je tijd bespaart bij het schoonmaken. Je kunt er ook een plastic zakje overheen doen.

Opruimen van voltooid werk wacht niet

Als je klaar bent met schilderen dan is het belangrijk niet te lang te wachten met het verwijderen van de masking tape en de rest van de beschermingen die je hebt gebruikt. Zodra je de klus hebt geklaard, is het van cruciaal belang om de opruiming uit te voeren terwijl je bezig bent, voordat de verf opdroogt. Als je dat niet doet is het namelijk mogelijk dat door het verwijderen van deze beschermingselementen, ze een deel van de verf wegtrekken en je dwingen om wat noodreparaties in dit opzicht uit te voeren.