Waarom is een houten regenton zo handig?

Je kent ze wel, van die mooie grote regentonnen in schattige tuintjes gevuld met water. Althans, in Nederland zijn ze bijna altijd gevuld met water. Dat is het voordeel van een oer Hollands klimaat. Altijd een volle regenton. Maar waarom koopt men die dingen? Los van dat ze decoratief erg leuk zijn, wat moet je met al dat regenwater? Heeft dat ook een functie? Waarom is een houten regenton zo handig? Je leest het hier.

Drinkwater besparen

Door een houten regenton in jouw tuin te plaatsen kun je besparen op het drinkwater gebruik. Als namelijk de regenton gevuld is kun je dit water uit de ton gebruiken om bijvoorbeeld de planten in jouw tuin water te geven.

Je kunt ook regentonnen kopen met een afvoer, zodat als de ton te vol wordt het water afgevoerd in de grond en de ton niet overloopt.

Het klimaat veranderd

We kunnen er niet meer om heen. Ook in Nederland zien wij het effect van de opwarming van de aarde. We krijgen steeds warmere zomers. Je zou denken, dan heeft een regenton geen zin toch?

Nou wel dus, want doordat we steeds warmere zomers krijgen hebben we regelmatig te maken met drogere periodes waarin we zuinig moeten zijn op ons drinkwater.

Vorig jaar hadden we een extreem hete zomer en die veroorzaakte in o.a. Overijssel, Drenthe en Gelderland een drinkwater tekort. Althans, iedereen had wel water maar de voorraden waren volgens Vitens kritiek. Het leidde ertoe dat niemand meer zijn auto mocht wassen of zwembaden mocht vullen. Bizar, in een land omgeven door water.

Door een regenton in je tuin te plaatsen heb je altijd een voorraad water die je kunt gebruiken voor de planten in je tuin. Want ondanks de droge, hete periodes hebben we daarentegen juist vaak heftigere stormen met enorme neerslag.

Regenwater is gratis

Dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Nou is kraanwater in Nederland niet zo duur, maar als je wel gratis water kan krijgen waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

Daarbij, door minder drinkwater te verbruiken houden we de kosten lager voor iedereen. De aanschaf van een regenton hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk is de houten regenton veel mooier qua aanblik maar je hebt ook al kunststof regentonnen die goedkoper zijn in aanschaf.

Daarmee heb je dus voldoende keuze om een regenton te kiezen die past bij jouw budget.

Regenwater is beter voor je planten

Ons drinkwater is gezuiverd, dat is maar goed ook want als mens is het niet verstandig om regenwater te consumeren. Dat wil zeggen, als het regent en je kijkt omhoog naar de hemel met je mond open en je drinkt zo het regenwater gebeurt er niks. Maar als de regen de aarde raakt komt het in contact met micro bacteriën waar wij heel ziek van kunnen worden. Dus wordt ons water gezuiverd.

Maar dat gezuiverde water is voor je planten minder gezond want de natuurlijke mineralen en kalk zijn er ook uitgezuiverd. Dus regenwater is ook heel gezond voor jouw plantjes. Dus een houten regenton houdt jouw planten ook nog eens gezond!