Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom sedumdaken een must zijn voor je huis

Een sedumdak is een soort van levend groen dak. Een groen dak is een laagje vegetatie dat kan bestaan uit: grassen, kruiden, vetplanten of een andere soort vegetatie zoals heide- of duinplanten. Deze worden bewust op een conventioneel dakvlak gelegd. Elk sedumdak brengt een stukje natuur terug waardoor op sommige gebouwen een recreatieruimte wordt gecreëerd waar mensen van kunnen genieten. De lagen werken met elkaar samen om het gebouw, de gebruiker en het milieu een groot aantal voordelen aan te bieden.

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Een groendak heeft een tal van voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Het voordeel van het gebruik van sedums op groendaken is dat het zeer ondiep geworteld is en dus niet veel groeimedium nodig heeft. Tevens voordelig aan sedums is dat ze droogtetolerant zijn. De meeste daken zijn moeilijk toegankelijk. Bijgevolg is het niet praktisch om het dak twee of drie keer per week te beklimmen om de planten water te geven en een beetje bij te snoeien. Daarnaast is een sedum groendak redelijk onderhoudsvrij. Het hoeft niet te worden bewaterd, ontkiemd of gemaaid. Het enige wat het sedumdak nodig heeft is één keer per jaar gevoed worden, hardnekkig onkruid laten verwijderen en de goten en afwateringskanalen in de omgeving mooi vrij te houden. Eenvoudig!

Sedumdak plaatsen

Sedumdaken worden geïnstalleerd op daken met een hellingshoek van maximaal 30°. De beplanting is slechts het topje van de laag. Daaronder houdt een vochtvasthoudend vlies het water op de bodem; een aquadrain voert het overtollige water af. Naast de dampremmende laag die de doorgang van interne waterdamp door het dak regelt, is een goede folie nodig om lekkage te voorkomen. Hierdoor voorkomt men condensatie binnen het huis. Daarnaast kan je zelf een sedumdak opbouwen. Wees hierbij goed voorbereid en geïnformeerd. Lees hiervoor ten slotte de nodige informatie over een sedumdak opbouwen

Types sedumdaken

Er zijn drie basistypen sedumdaken: intensief (dik), extensief (dun) en semi-extensief (ergens tussenin). Intensieve sedumdaken bestaan uit een dikke laag grond (50-200 mm+) waarin verschillende grassen, kruiden, bloemen en struiken groeien. Dit moeten toegankelijke tuinen zijn (voor onderhoud) en kunnen zelfs gebruikt worden als recreatieruimte. Ze bieden een waardevolle habitat voor wilde dieren, maar leggen een aanzienlijk gewicht op het gebouw. Hierdoor heeft het dak een aanzienlijke ondersteuning nodig. Ook bieden ze een goede isolatie en een betere wateropname dan de dunne extensieve soorten, maar hebben veel zorg nodig. Daarnaast hebben uitgebreide sedumdaken over het algemeen een ondiepe laag (20-100 mm) van substraat beplant met laaggroeiende, stress-tolerante grassen, mossen en sedums. Deze lichte systemen hebben weinig onderhoud nodig. De isolatiekwaliteit is relatief laag en uitgebreide systemen bevatten altijd een conventionele isolatie. Verder zijn de semi-extensieve groendaken iets dieper dan uitgebreide systemen (100-200 mm), maar ze zijn gebouwd volgens dezelfde principes om een grotere diversiteit aan planten mogelijk te maken. Ten slotte is het relatief onderhoudsarm.