Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom we van tweedehands meubels houden

Mijn favoriete meubelstuk in mijn huis is een brede Montauk bank met zes enorme met veren gevulde kussens op een massief grenenhouten frame bekleed met wit canvas. Erop zitten voelt als wegzakken in een dekbed. Het mooiste van alles? Ik vond hem op een lokale ruilsite voor 100 euro; de originele bank zou duizenden hebben gekost.

Er is echt iets te zeggen voor het kopen van meubels op de tweedehandsmarkt. Zoals Lindsay Miles schrijft op haar zero-waste lifestyle blog, Treading My Own Path, gaan de voordelen veel verder dan het plezier van de jacht. Dit is waarom je zou moeten overwegen om zuinig aan te doen als je iets nodig hebt, in plaats van naar een nieuwe meubelwinkel te gaan.

1. Het kan spul van hoge kwaliteit zijn

Omdat een meubelstuk tweedehands is, heeft het de tand des tijds al doorstaan. Echt goede meubels moeten tientallen jaren meegaan, zelfs een eeuw of meer. Als het frame solide is, heeft het misschien alleen wat basis restauratie nodig om er geweldig uit te zien. En dat alles komt (meestal) voor een fractie van de prijs die je voor nieuw zou betalen.

2. Het bespaart grondstoffen en vermindert afval

De meubelindustrie is een enorme verspiller. Van textiel en hout tot plastic en hars, er is veel voor nodig om de artikelen in uw huis te maken, vooral als ze maar een paar jaar meegaan voordat ze breken of verouderd lijken. Tweedehands meubels kopen vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen, en het komt zonder verpakking.

3. Je bent niet zo gehecht

Miles beschrijft dit als ‘schuldige gehechtheid’, en ik vermoed dat we ons allemaal in dat gevoel kunnen vinden. Als je te veel geld aan iets hebt uitgegeven, heb je het gevoel dat je het niet kunt loslaten. Ze schrijft:

Het is verleidelijk om dingen te houden die we niet echt leuk vinden, niet nodig hebben of niet gebruiken, simpelweg omdat we meer betaald hebben dan we in eerste instantie hadden moeten doen, en dat niet zullen kunnen terugverdienen. Als je dingen tweedehands koopt, heb je veel meer kans om een eerlijke prijs te betalen – en als je van gedachten verandert, kun je het voor een vergelijkbare prijs doorverkopen.

4. Het is meer gemeenschapsgericht

Sommige mensen protesteren misschien dat tweedehands kopen de lokale ondernemers benadeelt, maar ik denk dat vintage meubels kopen gewoon een andere manier is om een lokale economie te steunen. De mensen die hun spullen online verkopen zijn gewone mensen die hopen wat geld te verdienen of hun huis op te ruimen. Veel tweedehands winkels zijn privé-eigendom of worden gerund door liefdadigheidsorganisaties die iets terugdoen voor de gemeenschap. Eventueel opknap- of herstoffering werk zal waarschijnlijk door een lokale vakman worden gedaan.

5. Het creëert verhalen

Tweedehands meubelen hebben meer persoonlijkheid dan nieuwe, of het nu het verhaal is van hoe u ze hebt gekregen of het verhaal van de verkoper over de geschiedenis van dat stuk. Toen mijn man en ik ons huis kochten, zat er bijvoorbeeld een zware oude houten boekenplank bij waarvan de verkoper ons vertelde dat die in de jaren zestig door een diplomatieke broer in Pakistan was gekocht en naar Canada was verscheept – geen verhaal dat ik ergens zou kunnen kopen.

6. Het is gezonder

Tweedehands meubilair geeft geen gas af en vult uw huis niet met schadelijke dampen. Goedkope nieuwe meubels zijn vaak gemaakt van spaanplaat, dat bijeengehouden wordt door formaldehyde, een erkende kankerverwekkende stof die irritatie van ogen en neus veroorzaakt.