Wat doet een elektricien precies?

Een elektricien, je hebt er vast een beeld bij. Toch kun je je afvragen: wat doet een elektricien precies? Heel simpel gezegd kan hij of zij alles doen wat met elektra te maken heeft. In je huis en in je tuin, maar ook voor bedrijven en horeca. Het is dus maar net wat je nodig hebt. In een tijd waarin we steeds meer elektrisch rijden, kan een elektricien ook ingezet worden voor je elektrische auto.

Elektrische auto

Natuurlijk niet om de auto te rijden. Maar de elektrische auto moet opgeladen worden aan een stopcontact. Soms kun je gewoon je nieuwe elektrische auto koppelen aan een stopcontact dat je al buiten hebt of in je schuur hebt. Als je dat niet hebt en je woont in een drukke stad als Rotterdam, kan een elektricien Rotterdam bijvoorbeeld een stopcontact laten aanleggen buiten je huis. Een elektrische auto kan namelijk op een normaal stopcontact worden opgeladen. Dat is soms handig als laadpalen bij jou in de buurt altijd bezet zijn omdat ze door veel bewoners gedeeld moeten worden.

Een elektricien kan ook anders ingezet worden voor je elektrische auto. Je kunt bijvoorbeeld een laadpaal laten plaatsen, wat meestal via een bedrijf gaat. Maar dat betekent wel dat je misschien je meterkast moet vervangen. In nieuwbouwwoningen heb je meestal al een 3-fasenkast, maar oudere meterkasten hebben dit niet altijd. Dat kan een elektricien voor je bewerkstelligen.

Groepenkasten

Er zijn dus meerdere varianten groepenkasten. Een elektricien kan de hele kast vervangen voor zo’n sterkere 3-fasenkast. Dat is praktisch voor een elektrische auto, maar bijvoorbeeld ook voor sauna’s en bubbelbaden in je huis – die vragen ook veel stroom. Daarnaast kan een elektricien de groepen veranderen. Als je bijvoorbeeld door een verbouwing nog wel dezelfde stopcontacten hebt, maar een grotere keuken, wil je misschien die stopcontacten ook bij de keukengroep betrekken die daar nog niet bij hoorden. Een elektricien kan je natuurlijk precies vertellen wat er wel of niet mogelijk is.

Aanleggen van elektra

Soms wil je nieuwe stopcontacten. Dat is natuurlijk ook onderdeel van het werk van een elektricien. Zolang het mogelijk is tenminste, dat hangt weer van je huis en groepenkast af. Ook bij nieuwbouwwoningen worden elektriciens ingeschakeld om de elektra aan te leggen. Wanneer je het huis helemaal gaat verbouwen kun je overwegen de elektra volledig opnieuw aan te leggen. Ook daar schakel je een elektricien voor in.

In noodgevallen

Natuurlijk worden elektriciens ook aangestuurd wanneer er sprake is van kortsluiting of een stroomstoring. Die hoef je meestal niet zelf te contacten, maar worden ingeschakeld vanuit de stroomaanbieder. Ze zijn er niet alleen om dingen aan te leggen en te verbeteren, maar ook om problemen omtrent elektra op te lossen waar nodig.