Wat is CNC verspanen precies? 

In steeds meer industrieën hoor je de term CNC verspanen steeds meer voorbij komen. CNC staat hierbij voor Computer Numerical Control. Dat CNC verspanen alsmaar vaker ingezet wordt is eigenlijk goed nieuws. Dit is namelijk een wijze om hoogwaardige materialen op een extreem nauwkeurige manier te bewerken tot een product. CNC verspanen is dan ook een productieproces waarmee je allerlei verschillende items kunt produceren. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van machines, wat het niet echt arbeidsintensief zijn. In dit artikel kun je meer lezen over CNC verspanen, maar ook over de diverse technieken.

Wat is CNC verspanen?

CNC verspanen is het bewerken van materiaal met gereedschap. Hierbij worden delen van het materiaal weggehaald, deze stukjes worden ook wel spanen genoemd. Diverse technieken kunnen gebruikt worden om de spanen van het werkstuk te halen, zoals frezen, zagen en boren. CNC verspanen kan ingezet worden in diverse industrieën, terwijl het gebruikt kan worden om zowel metaal als kunststof en hout te bewerken. In het verleden werd verspanen met name met de hand gedaan, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Inmiddels worden computergestuurde machines ingezet. Deze apparaten zijn extreem nauwkeurig en zorgen ervoor dat het ontwerp optimaal geproduceerd wordt. De term CNC verspanen komt hier dus ook vandaan. Dit houdt eigenlijk in dat de apparaten op basis van de geleverde specificaties tot op een zeer grote nauwkeurigheid het materiaal kunnen bewerken tot de gewenste vorm en afmeting. Dit klinkt eenvoudig, maar natuurlijk is er wel vakkennis en expertise nodig om deze CNC machines goed te kunnen besturen.

  • Bekijk ook deze video van onze 3D Hubs mechanical engineer over alle type CNC machines:  

Welke CNC verspaningstechnieken zijn er?

In de meeste industrieën wordt met name gebruik gemaakt van twee verschillende verspaningstechnieken, te weten CNC frezen en CNC draaien. Het zijn vergelijkbare processen, maar toch zijn ze wel heel anders. Welke techniek het meest geschikt is voor jouw project hangt echt van het gewenste eindresultaat af. CNC frezen is een verspanend proces die uitgevoerd wordt met roterend gereedschap, wat een frees heet. Het materiaal wordt geklemd in een freesbank, waarna het bewerkt wordt met een computergestuurde en meer-assige frees. Het werkstuk heeft vaak een ronde vorm, wat ervoor zorgt dat het op hetzelfde moment aan meerdere kanten bewerkt kan worden. CNC draaien kan ook ingezet worden, dit wordt gedaan in combinatie met een CNC draaibank. Hiermee roteert het materiaal in plaats van het gereedschap, zoals het geval is bij CNC frezen. Dit is dus het grootste verschil tussen deze twee CNC verspaningstechnieken.