Wat is de woningwaarde van mijn huis?

Wat is mijn huis waard? Terwijl starters strijden om die vrijkomende woning te kopen zit je als huiseigenaar te twijfelen of het tijd wordt om een nieuwe start te maken. Waarschijnlijk heeft jouw huis overwaarde maar hoeveel dan én hoe kun je de woningwaarde berekenen? Je zit dus met veel vragen en gelukkig zijn er meerdere opties om de antwoorden te vinden. Maar meer is niet altijd beter, wat de echte woningwaarde van jouw huis is verklappen we op deze pagina.

Wat is de woningwaarde van jouw huis?

In de tijd van de ‘goldrush’ trokken veel Amerikanen de bergen in om goud te zoeken. “Er is goud daar in die bergen!” was de leuze. Je hoeft nu niet langer bergen te beklimmen want het goud zit in de bakstenen van je eigen huis. Om dit goud om te zetten naar klinkende munt zul je de woning moeten verkopen. Er zijn ook andere opties zoals veranderen van hypotheek maar laten we het eenvoudig houden. Als je de woningwaarde nauwkeurig kunt bepalen dan kun je de mogelijkheden op een rijtje zetten. Verkopen, verbouwen, verhuizen of toch nog even wachten.

Hoe kun je de woningwaarde berekenen?

Als je een huis bezit dan zul je jaarlijks een WOZ-waarde ontvangen van de gemeente. Is dit voldoende om de woningwaarde te berekenen? Nee, niet echt. Het geeft een indicatie van de waarde maar deze berekening schiet tekort om er voldoende informatie uit te halen. Het is vooral een manier om belastingen en andere heffingen te berekenen. Er zijn gratis online woningwaarde calculators maar die baseren de uitkomst ook weer op de WOZ-waarde. De fundering van deze berekening is dus niet betrouwbaar. Een woningtaxatie biedt al een beter beeld van de werkelijke waarde maar deze berekening is vooral gericht op hypotheekverstrekkers. De uitkomst zegt niet zoveel over de verkoopprijs, hiermee wordt het bedrag bepaald dat je kunt lenen bij de bank. En we willen als huiseigenaar geen geld uitgeven maar juist incasseren. En dan komen we uit bij de verkoopmakelaar.

Wat is jouw huis waard?

Het meest eenvoudige antwoord op de vraag wat jouw huis waard is vind je op watismijnhuiswaard.com. De naam zegt het al natuurlijk, je wilt weten hoeveel jouw huis oplevert als je die vandaag zou verkopen. De manier waarop makelaars via deze site de woningwaarde berekenen is anders dan via de geautomatiseerde methoden die normaal gesproken toegepast worden. In plaats van een algoritme in een computer ver van huis komt er een verkoopmakelaar langs die jouw huis inspecteert. Een deel van de berekening komt voort uit de locatie, het woningtype en bouwjaar maar het zijn juist de specifieke punten die bepalen wat de verkoopwaarde is. Als je de zolder hebt omgebouwd tot sauna bijvoorbeeld, of de gevel onlangs hebt geïsoleerd dan heeft dit gevolgen voor de werkelijke waarde.

Wat kost een waardebepaling door een makelaar?

Er zijn gratis manieren om de waarde te achterhalen en betaalde opties. Hoewel de woningwaarde berekenen door een verkoopmakelaar de meest nauwkeurige optie is, hoef je er niet voor te betalen als je een aanvraag indient via wat is mijn huis waard. Het betreft namelijk een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan huis die dubbele dienst doet als adviesgesprek met de makelaar. Je zit dus nergens aan vast maar je weet wel wat jouw mogelijkheden zijn. Zo krijg je snel het antwoord op de vraag; “wat is mijn huis waard?”.