Wat is een woonhuisverzekering?

Ga je binnenkort verhuizen? Zorg er dan voor dat alles geregeld is voordat je in jouw nieuwe woning trekt. De meeste mensen richten zich vooral tot het verhuizen van de spullen. Toch is dit niet het enige waar je aan moet denken. Het is namelijk ook belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. De woonhuisverzekering is hier een voorbeeld van. Wanneer je in Nederland een huis koopt, ben je zelfs verplicht om deze verzekering af te sluiten. Desondanks weet lang niet iedereen precies wat dit voor een verzekering is en hoe het zit met de dekking. In deze tekst maken wij hier een einde aan door jou alles te vertellen over een woonhuisverzekering.

Ook wel bekend als opstalverzekering

De term ‘woonhuisverzekering’ doet niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. Toch is de kans groot dat je hier weleens van gehoord hebt. Een woonhuisverzekering is namelijk hetzelfde als een opstalverzekering. Doet deze term bij jou wel een belletje rinkelen? Dan wil dit nog niet zeggen dat je ook precies weet wat dit voor een verzekering is. Daarom gaan we in de alinea hieronder verder in op een woonhuisverzekering.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan er bij jou thuis bijvoorbeeld brand uitbreken of ingebroken worden. Dergelijke onverwachte gebeurtenissen kunnen flink wat schade tot gevolg hebben. Het herstellen van deze schade kan behoorlijk wat geld kosten. Om te voorkomen dat je dit allemaal zelf moet betalen, sluit je een woonhuisverzekering af. Jouw verzekeraar vergoedt dan de kosten om schade door brand, inbraak of storm te herstellen. Het gaat hierbij overigens niet alleen om schade aan jouw woning. Ook schade aan een schuur, garage of tuin valt namelijk binnen de dekking van een opstalverzekering.

Wat wordt er wel en niet gedekt?

Hierboven gaven we reeds antwoord op de vraag ‘wat is een woonhuisverzekering?’. Je bent vast en zeker ook benieuwd hoe het zit met de dekking. Hierboven haalden we al aan dat schade door brand, inbraak en storm vergoed wordt als je een opstalverzekering afsluit. Dit geldt eveneens voor schade door ontploffing, elektriciteit, diefstal en blikseminslag. Daarnaast valt ruitbreuk en schade tijdens verbouw of aanbouw van de woning binnen de dekking van een woonhuisverzekering.

Het is niet zo dat alle schade aan jouw woning ook vergoed wordt door een opstalverzekering. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geen geld uit bij:

– Schade door achterstallig onderhoud aan jouw woning
– Schade door grondwater of een aardbeving
– Schade door opzet of grove schuld

Sluit ook een inboedelverzekering af

Als je in een koophuis woont, ben je verplicht een woonhuisverzekering af te sluiten. In tegenstelling tot deze verzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch raden wij je wel aan om jouw inboedel ook te verzekeren. Afzonderlijk zijn de spullen in jouw huis misschien niet heel veel geld waard, maar gezamenlijk vertegenwoordigen ze een flinke waarde. Het zou zonde zijn als dit door een brand allemaal verloren gaat en je geen inboedelverzekering hebt afgesloten. In dat geval krijg je geen geld uitgekeerd om een nieuwe inboedel aan te schaffen.

Nadeel van een inboedelverzekering is dat dit kosten met zich meebrengt. Je sluit namelijk een extra verzekering af, waardoor de premie stijgt. Laat je hierdoor niet weerhouden deze verzekering af te sluiten. Je kunt er namelijk veel baat bij hebben. Ben je student en woon je in een studentenhuis? Dan vind je zo’n extra verzekering misschien zonde van jouw geld. Gelukkig kun je tegenwoordig bij veel verzekeraars een inboedelverzekering student afsluiten. Bij Interpolis krijg je als student tot 25 jaar bijvoorbeeld 20 procent korting op een inboedelverzekering.