Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat is het verschil tussen sectionale deuren en kanteldeuren?

Vroeger werd bij de bouw van nieuwe woningen vaak een kanteldeur gebruikt om de garage mee af te sluiten. Dat kwam onder andere door de relatief lage aanschafprijs. In essentie is een kanteldeur namelijk een ongeïsoleerde stalen plaat met een patroon.

Veel van de oude kanteldeuren die inmiddels aan vervanging toe zijn, worden door een sectionale garagedeur vervangen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een kanteldeur en een sectionaaldeur? Daar geven we in dit artikel een antwoord op.

Isolatie

Een sectionale garagedeur is in principe altijd geïsoleerd, waarbij de deurpanelen aan alle kanten met rubbers worden afgesloten. Dat betekent dat het klimaat in de garage een stuk aangenamer wordt. Tocht en kou komen immers niet via de deur naar binnen. Al is het van belang om ook de buitenmuren van de garage goed te isoleren om tocht en kou geheel uit de garage te bannen.

De meeste modellen kanteldeuren zijn niet geïsoleerd, al zijn er enkele modellen op de markt verkrijgbaar die wel van isolatiemateriaal zijn voorzien. Bijvoorbeeld de kanteldeuren van Hörmann.

Bescherming tegen inbraak

Een sectionale garagedeur is altijd elektrisch bedienbaar. De betere merken hebben daarbij een anti-optil vergrendeling bedacht, zodat de deur in gesloten toestand niet zomaar omhoog kan worden getild. De vergrendeling wordt tot stand gebracht door een stalen pin die bij het sluiten van de deur de motor blokkeert.

Een kanteldeur is over het algemeen minder goed tegen een inbraak bestand. Al zijn de sloten tegenwoordig al stukken beter dan die van vroeger.

Het openen

Een kanteldeur kantelt tijdens het openen naar buiten toe, waardoor je de ruimte voor de garagedeur vrij moet houden. Een sectionaaldeur daarentegen wordt verticaal geopend, waarbij de panelen pas bij het plafond schuin afbuigen om onder het plafond in de garage te worden gehangen.

Zijdelingse sectionale garagedeuren

Naast de sectionale garagedeur die verticaal geopend wordt, is er ook nog een zijdelingse variant op de markt verkrijgbaar. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit model zijdelings geopend. Ideaal voor als je de garage snel in en uit wilt kunnen gaan, bijvoorbeeld om met de fiets naar het werk of naar school te gaan. Je hoeft de deur immers maar voor een deel te openen om de garage te betreden.

Het enige belangrijke aandachtspunt bij zijdelingse sectionale garagedeuren, is dat je de ruimte direct tegen een van de zijmuren in de garage vrij moet houden voor de rails waarin de deur tijdens het openen komt te hangen.

Behoefte aan meer advies?

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet over uit of je voor een kanteldeur of sectionale garagedeur moet kiezen? Of wil je weten of je beter voor een ander type deur kunt kiezen, zoals een roldeur voor garages of een openslaande garagedeur? Bezoek dan een showroom van een garagedeur specialist voor advies op maat. Dan weet je zeker dat je de juiste deur koopt!

Lees ook eens onze leuke woonhandleidingen: