Wat wordt bedoeld met een vierseizoenendekbed? 

Als je er onlangs over hebt nagedacht om je zomerdekbed uit te wisselen, maar niet zeker weet of het weer koud genoeg is voor een zwaarder exemplaar, dan ben je misschien op zoek naar een vier seizoenen dekbed. Hiervan kun je gebruik maken in alle jaargetijden. Mogelijk ben je benieuwd hoe dit precies werkt. Daarover kun je meer lezen in dit artikel! 

Wat is een vierseizoenendekbed?

Veel mensen hebben meerdere dekbedden en eco hoeslakens en wisselen ze uit als het weer verandert. Het opbergen van je winter- of zomerbedovertrekken kan echter lastig zijn en vereist een bepaalde hoeveelheid opslagruimte. Een vierseizoenendekbed is een kosteneffectieve en eenvoudige oplossing voor al je weergerelateerde slaap- en opbergproblemen. Dit type ‘all seasons’ dekbed is ontworpen om het hele jaar door al je slaapproblemen te verhelpen.

Bij aanschaf ontvang je twee aparte dekbedden met een verschillende tog-classificatie. Een van je dekbedden wordt lichter, herkenbaarder als de zomerversie. Meestal is de tog-score hiervan 4,5. Dan zal de andere, die zwaarder is, een score van 9 krijgen. Je kunt deze dekbed gebruiken in je overgangsperiode, tussen herfst en zomer, wanneer het weer hier in Nederland het meest onvoorspelbaar is. Wanneer het weer kouder begint te worden, kun je deze twee dekbedden met elkaar combineren, zodat je tog-classificatie op 13,5 uitkomt.

Hoe werkt een vierseizoenendekbed?

Natuurlijk is er de eeuwenoude vraag ‘wanneer is het een goed moment om mijn zomerdekbed om te ruilen voor een zwaarder winterdekbed?’. Met een vierseizoenendekbed hoef je je geen zorgen te maken over het opbergen of verwisselen van je laken. Als het gaat om het testen van een dekbed, is het belangrijk om naar de tog-classificatie te kijken. Een tog-classificatie meet de thermische weerstand van de stof. Deze meet hoeveel warmte een stuk materiaal kan opnemen of vasthouden, in vergelijking met hoeveel warmte het door de platen laat stromen. Een tog-classificatie gaat meestal tot 15, wat de zwaarste is en daarom het beste voor een koude winternacht.

Met de vier seizoenen optie van een dekbed heb je het beste van twee werelden, een dun, zomers passend dekbed en een dik dekbed voor de kou. Het combineert de twee tog-classificaties van beide dekbedden, waardoor het een veelzijdige optie is. Eenvoudig losmaken en opnieuw bevestigen indien nodig. Onze slaapexperts raden aan om tijdens de koudere maanden altijd een dik dekbed te verwisselen voor een dun dekbed, voor een goede nachtrust. Een vierseizoenendekbed is een aanpasbare oplossing die je helpt om door het onvoorspelbare Nederlandse weer te navigeren.

Wat zijn de voordelen van een vierseizoenendekbed?

Het kopen van het juiste dekbed, of meerdere dekbedden, kan een taak zijn met veel beslissingen. Het kan niet alleen tijdrovend zijn, maar het kan ook duur zijn. Het kopen van een vierseizoenendekbed kan de meest kosteneffectieve optie zijn. In plaats van één zomerdekbed en een winterdekbed, kan het hebben van een dekbed voor het hele jaar je op de lange termijn helpen centen te besparen! Temperatuur is daarnaast alles. Het kan het verschil zijn tussen een goede nachtrust en een verstoord slaappatroon. Er is niets erger dan te warm of te koud te zijn en geen dekbed te hebben dat dat oplost. Een dekbed voor alle vier de seizoenen is de droom, die je lekker warm houdt in de winter en koel in de zomer.