Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat zijn de kosten voor het leggen van kunstgras?

Doe jij iedere keer je best om je gazon er netjes uit te laten zien, maar bevalt het eindresultaat je eigenlijk nooit? En vind je het ook vervelend om het gras met regelmaat te moeten maaien en wil je liever zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan tuinonderhoud? Dan is een gazon van kunstgras een fijne optie! Kunstgras is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden en het biedt enorm veel voordelen. Kunstgras hoeft namelijk niet gemaaid te worden en daarnaast kost het vrijwel geen onderhoud. Ook kun je kunstgras het hele jaar door aanleggen en dus ben je niet afhankelijk van de seizoenen. Tel daarbij op dat kunstgras het hele jaar door mooi blijft en je snapt wel waarom veel mensen voor kunstgras kiezen. Ben je nu ook benieuwd geworden naar kunstgras en vraag je je af hoeveel dat allemaal kost? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je er alles over!

Kunstgras zelf aanleggen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon zelf kunstgras aan te leggen. Houd er wel rekening mee dat je eventuele fouten achteraf moeilijk recht kunt zetten. Let daarnaast ook goed op de volgende punten:

  • De ondergrond is goed als er (regen)water doorheen kan zakken. Denk dus bijvoorbeeld aan een laag zand.
  • Naast een goede ondergrond is een goede toplaag ook van belang. Kies bij voorkeur een toplaag van menggranulaat (minimaal 5 centimeter dik) en tril deze laag stevig en druk het vervolgens goed tegen elkaar aan.
  • Bovenop het menggranulaat komt een drukverdelende doek. Dit doek verdeelt de druk op een juiste manier als je bijvoorbeeld over het kunstgras loopt. Daarnaast gaat zo’n doek ook mieren en onkruid tegen.
  • De randjes moeten secuur afgewerkt zijn met een afsluitband. Deze band zorgt ervoor dat het kunstgras niet beweegt en houdt de boel dus goed op zijn plek.
  • Kies voor hoge kwaliteit kunstgras en verlijm de banen goed aan elkaar, zodat je achteraf geen lelijke naden ziet.

Kunstgras zelf aanleggen kan alsnog veel geld kosten en dat is zeker het geval als je goede kwaliteit kiest. Daarnaast ben je ook veel tijd kwijt en kun je flink in de problemen komen als je foutjes maakt. Deze redenen zijn voor veel mensen vaak al genoeg om het aanleggen van kunstgras over te laten aan een expert.

Kunstgras laten aanleggen door een expert
Kunstgras aanleggen is een grote klus en kost veel tijd. De meeste bedrijven verdelen deze grote klus in meerdere kleine aspecten. Hieronder is een lijstje te vinden wat de kosten ongeveer zullen worden als je besluit om het gazon aan te laten leggen door een expert:

  • Oud gras verwijderen en afvoeren (inclusief de toplaag) kost gemiddeld tussen de €6 en €10 per vierkante meter. Je kunt er ook voor kiezen om dit verwijderen en afvoeren zelf te doen.
  • Menggranulaat leveren en storten kost tussen de €6 en €9 per vierkante meter. Deze klus zou je eventueel ook zelf kunnen doen.
  • Het kunstgras aan laten leggen door een professional kost rond de €9 tot €11 per vierkante meter en deze prijs is inclusief het egaliseren van de ondergrond. Ook het drukverdelende doek en het kunstgras aanleggen, snijden en verlijmen zit in deze prijs inbegrepen. Vervolgens wordt er een speciale zandsoort over het gras heen gestort, zodat het eindresultaat er fraai afgewerkt uit zal komen te zien. Dit gedeelte kun je het beste uit laten besteden, want deze klus moet secuur gebeuren en het kost veel ervaring om dit netjes te doen.

Houd er tenslotte rekening mee dat we hierboven alleen de kosten voor het aanleggen van kunstgras hebben meegenomen. De aanschafprijs voor het kunstgras zelf moet je er dus nog apart bij rekenen als je een beter beeld wilt krijgen van de totale prijs. De prijs van kunstgras verschilt nogal en het bedrag hangt onder meer af van de kwaliteit en het soort kunstgras. Het is daarom lastig om een gemiddelde prijs te noemen. Let er overigens op dat de goedkoopste soorten kunstgras vaak een nep uiterlijk hebben en niet erg duurzaam zullen zijn. Goedkoop is in dat geval dus vaak duurkoop! Lees je daarom goed in en kies voor hoge kwaliteit kunstgras met een fraaie en natuurlijke uitstraling, want daar geniet je uiteindelijk het langst van!

Bron: https://www.kunstgrashuis.nl/prijzen

Bekijk ook eens onze handige tuinhandleidingen: