Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen in huis? 

Hoezeer we ons ook inspannen om onze huiselijke omgeving zo veilig mogelijk te maken, ongelukken in huis kunnen nog steeds gebeuren – zelfs in de meest gewetensvolle huishoudens. Als het gaat om de gezondheid van onze gezinnen, vooral voor die met jonge kinderen, is het logisch om precies te weten wat te doen als deze veelvoorkomende scenario’s zich voordoen. Hier zijn daarom de mest voorkomende verwondingen die thuis kunnen gebeuren, waarover je regelmatig in het nieuws Harderwijk leest. Ook leggen we uit hoe je met deze blessures omgaat!

Verstuikingen

Een verstuiking is wanneer een ligament, dat delen van een gewricht met elkaar verbindt, wordt uitgerekt, gedraaid of gescheurd. Knieën, enkels en polsen zijn de meest voorkomende delen van het lichaam die worden aangetast. Als dit gebeurt, breng dan een ijspak uit je EHBO-doos aan, laat het getroffen gebied rusten en geef het de tijd om te genezen.

Brandwonden

Warme dranken veroorzaken de meeste brandwonden en brandwonden bij kinderen onder de vijf jaar en natuurlijk moeten kinderen op veilige afstand worden gehouden van open vuur, fornuizen, strijkijzers, stijltangen en lucifers, aangezien deze ook gevaarlijk kunnen zijn. Elke brandwond moet tien minuten onder koud stromend water worden gehouden en vervolgens worden beoordeeld. Het hebben van een schone plastic zak of huishoudfolie in je EHBO-doos kan een ideale manier zijn om brandwonden te bedekken om ze schoon te houden en te helpen genezen. Bel ook 112 Lunteren zo snel mogelijk, met name bij de ergere brandwonden.

Kneuzingen

Zelfs een niet ernstige val kan leiden tot nare blauwe plekken die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. Het aanbrengen van een coldpack – of zelfs een pakje bevroren groente – op het getroffen gebied kan de zwelling verminderen. Soms kunnen ernstige blauwe plekken ernstigere problemen verbergen, zoals gebroken botten, dus als er veel aanhoudende pijn is of beweging van een ledemaat zeer beperkt of onmogelijk is, moet opnieuw professionele hulp worden gezocht.

Verstikking

Kinderen kunnen vaak gefascineerd zijn door voorwerpen in hun mond te stoppen en ze door te slikken, wat betekent dat verstikking een veelvoorkomend gevaar is. Je leest hier dan ook helaas regelmatig over in de 112 meldingen Rotterdam. Als je het object niet snel kunt verwijderen, bel dan onmiddellijk 112.

Sneeën

Elke snee betekent dat er wat bloed zal zijn, en dit kan een van de moeilijkste dingen zijn bij eerste hulp aan kinderen. Oefen druk uit om het bloeden te stoppen en breng een antiseptisch middel aan op het gebied. Het beoordelen van de situatie is belangrijk, maar (in het algemeen) als het bloed stopt na druk, is het waarschijnlijk een kleine snee die niet gehecht hoeft te worden.

Vergiftigingen

De meeste vergiftigingsincidenten hebben te maken met medicijnen, huishoudelijke producten en cosmetica in huis. Het is daarom belangrijk om alles wat gevaarlijk kan zijn als het goed wordt ingeslikt buiten het bereik van kinderen te houden. Als je kind toch iets inneemt waar gif in zit, is het verstandig om zo snel mogelijk 112 te bellen.