Wat zijn de voor- en nadelen van een betonvloer? 

Mensen hebben lang de kracht en prestaties van beton gebruikt om hun grootste structurele creaties te ondersteunen. Ironisch genoeg werden zowel de oude Egyptenaren als de Romeinen geconfronteerd met precies dezelfde fundamentele uitdagingen waarmee de hedendaagse huisbouwers en -eigenaren worden geconfronteerd. Alhoewel we ondertussen veel verschillende materialen kunnen gebruiken om een gebouw te creëren, blijft beton een populaire optie. Niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een vloer betonlook aan te laten brengen in hun woning. Daarnaast kiezen veel Nederlanders ook bij een gietvloer voor beton. Bovendien is de betonvloer echt bezig met een opmars in ons land. Mogelijk wil je dan ook de voor- en nadelen van een vloer van beton weten. Lees dan de rest van dit artikel!

Wat zijn de voordelen van een betonvloer? 

De Egyptenaren legden de eerste bekende betonplaten rond 2500 voor Christus, waarschijnlijk om veel van dezelfde redenen waarom mensen tegenwoordig voor beton kiezen. Vermoedelijk wilden ze namelijk dat ze lang meegingen. Een volledig afgedichte en goed onderhouden betonplaat kan immers voor onbepaalde tijd meegaan. Drie extra redenen, te weten duurzaamheid, onderhoud en veelzijdigheid, maken beton vandaag ook een populaire keuze. Uiteraard resoneren deze eigenschappen positief voor iedereen die de voorkeur geeft aan een eenmalige kapitaalinvestering in de vloer. En voor de esthetisch ingestelde persoon is het geruststellend te weten dat artistieke elementen die in een betonvloer zijn verwerkt net zo goed behouden kunnen blijven. Het koepelvormige dak van het Romeinse Pantheon is een goed voorbeeld van de duurzaamheid van beton. De Romeinen gebruikten lichtgewicht aggregaten voor het dak, dat vandaag de dag nog steeds de grootste koepel ter wereld is en bestaat uit ongewapend massief beton. Het Pantheon staat als een bewijs van het vermogen van beton om bestand te zijn tegen alles wat de natuur door de eeuwen heen heeft uitgedeeld. Als je binnenkort niet weer geld wilt uitgeven aan een vloer dan is een betonvloer dus zeker een goede optie.

Wat zijn de nadelen van een betonvloer?

Ondanks de voordelen hebben betonnen vloeren ook een paar potentiële nadelen helaas. Beton is per definitie niet bepaald warm en het kan gemakkelijk kleine scheurtjes of andere problemen ontwikkelen als de omringende structuur of de grond eronder verschuift. Maar het grote nadeel van betonnen vloeren is dat als er iets misgaat, ze duur zijn om te repareren. Vocht is een belangrijke factor bij veel betonvloerproblemen en een factor die normaal gesproken aan de aandacht van veel consumenten zal ontsnappen totdat de schade al is aangericht. De meeste bouwers weten desondanks wel hoe belangrijk betonvocht is en hoe de vochtconditie verandert naarmate platen uitharden en hydrateren tot hun gespecificeerde compressieve prestatiekenmerken. Ook weten deze experts dat beton nooit echt droog is. Er zit altijd een bepaalde hoeveelheid water in een betonplaat. Dit betekent dat installateurs het beton dat gebruikt gaat worden voor de vloer moeten testen op betonvocht om te controleren of de vochtconditie van de plaat geschikt is voor de specifieke vloertoepassing.