Wat zijn de voordelen van een luchtontvochtiger?

Woon je in een vochtig of benauwd klimaat en heb je veel last van condensatie op ramen en spiegels? Heeft iemand in je huishouden last van allergieën of astma? Heb je last van schimmel of meeldauw? Als je ja hebt geantwoord op een van deze vragen, kan je huis baat hebben bij een ontvochtiger. Laten we het daarom eens hebben over de voordelen van het hebben van de beste luchtontvochtiger in je woning!

 

Controleer het vochtgehalte

Een hoge vochtigheidsgraad in een woning kan structurele problemen veroorzaken, zoals kromtrekken en aantasting. Condensatie kan zich ophopen, waardoor schimmel kan ontstaan. Het verwijderen van schimmel kan zowel een gevaar voor de gezondheid als buitensporig duur zijn, dus schimmelgroei moet koste wat kost worden vermeden. Ironisch genoeg kunnen huizen die goed zijn afgedicht voor energie-efficiëntie de ergste problemen hebben vanwege de verminderde luchtcirculatie. Als je afbladderende verf of behang, ongewone vlekken, of een muffe geur opmerkt, kan het zijn dat je een ontvochtiger nodig hebt om schimmel te voorkomen.

 

Helpt bij allergieën

Veel allergenen en allergie veroorzakers houden van vochtige omgevingen, zoals huisstofmijt, schimmel en meeldauw. Ruimtes waar water wordt gebruikt of waar de luchtcirculatie slecht is, zoals badkamers, wasruimtes en kelders, kunnen bijzonder vatbaar zijn voor het huisvesten van allergie-veroorzakende stoffen, die zich door het hele huis kunnen verspreiden. Een luchtontvochtiger kan helpen het vocht te verminderen dat de groei van allergenen bevordert, de luchtkwaliteit verbeteren en de groei van sommige soorten bacteriën en virussen helpen voorkomen.

 

Vermindert problemen door ongedierte

Allergenen zijn niet de enige onwelkome dingen die van vochtigheid houden. Ongedierte zoals spinnen en kakkerlakken hebben de neiging zich te vestigen in een vochtige omgeving. Let op de kamers waar je het meeste ongedierte aantreft – als dit kamers zijn waar water aanwezig is of de luchtvochtigheid hoog is, heb je wellicht de oorzaak van het probleem gevonden.

 

Vermindert energie kosten

Een ander voordeel van een luchtontvochtiger is dat het de energiekosten kan beheersen door je airconditioner efficiënter te laten werken. Als het gaat om een ontvochtiger vs. een airconditioner, de airconditioners primaire taak is om de lucht te koelen, met het verwijderen van vocht als een bijkomend voordeel. Omdat een luchtontvochtiger als taak heeft vocht uit de lucht te verwijderen betekent dit dat je airconditioner waarschijnlijk minder hard hoeft te werken om een comfortabele temperatuur te handhaven, dit bespaart energie en slijtage van je koelapparatuur. Luchtbevochtigers zijn niet ontworpen om de lucht te koelen; ze halen alleen het vocht eruit. Er zijn echter hybride airconditioners en luchtbevochtigers verkrijgbaar – meestal draagbare apparaten – die beide functies kunnen vervullen. Bij het kopen hiervan is het verstandig om het advies van de expert Wooninformatie op te volgen.

 

Verbetert het comfort

Niemand houdt van een plakkerig gevoel, vooral niet als hij ’s nachts probeert te slapen. Woningen met de juiste vochtigheidsgraad zijn over het algemeen comfortabeler. De luchtkwaliteit binnenshuis is meestal beter, en de lucht blijft koeler wanneer een luchtontvochtiger in gebruik is zodat je comfortabel in huis kunt leven.