Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Jullie krijgen verkering en zijn helemaal gelukkig. Het geluk wordt alleen maar groter als jullie besluiten te gaan samenwonen. Genietend van elkaar hebben jullie het erg fijn samen. Op een gegeven moment krijgen jullie het over nog een stap verder. Trouwen? Nee dat nog liever niet. Toch is het handig als er zaken geregeld worden. Een samenlevingscontract is een mooi alternatief.

Het zakelijke gedeelte kan soms even een minder gezellig onderwerp zijn, maar het hoort er ook zeker bij. Een samenlevingscontract kun je laten opstellen bij een notaris. Het vinden van een goede notaris kan een zoektocht zijn, maar er zijn sites die het een stuk gemakkelijker voor je kunnen maken. Bijvoorbeeld De Goedkope Notaris. Bij het opstellen van een samenlevingscontract komen notariskosten kijken, die je hier kunt vergelijken.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Hierin wordt onder andere vastgelegd wie (het meeste) verantwoordelijk is voor de vaste lasten. Het komt vaak voor dat de een meer verdient dan de ander. Is het dan voor jullie ook logisch dat diegene ook meer betaalt wat betreft de kosten van jullie gezamenlijke leven? Een van de onderwerpen die besproken moeten worden. Ook als er kinderen zijn, of nog moeten komen, is het van te voren handig als duidelijk wordt wie de meeste zorg voor hen op zich neemt. Dit zijn afspraken die gelden voor tijdens jullie relatie, maar wat als jullie de relatie besluiten te beëindigen?

Maar wat als jullie uit elkaar gaan?

Uiteraard moet je hier niet aan denken, maar de kans is er altijd dat een relatie verbroken wordt. Wat gebeurt er met jullie inboedel? En wie mag er in het huis blijven wonen? Ook deze zaken dienen in het samenlevingscontract opgenomen te worden. Wie krijgt de televisie en wie de bank? Als alles van tevoren is vastgelegd, heb je hier later geen ruzie meer over. Het is een bescherming waar beide partijen veel baat bij hebben, mocht het ooit zover komen.

Overlijden

Waar je al helemaal niet aan wilt denken is wat er gebeurt met de inboedel als een van jullie komt te overlijden? Als er niets geregeld is, gaat alles wat van degene was, ook eventueel het huis, naar de ouders van de overledene. Hard gezegd komt de achterblijver, de langstlevende, dan op straat te staan. Dit wil niemand natuurlijk. Ook hierbij is het belangrijk dat er dingen goed op papier komen te staan. In een samenlevingscontract kun je laten zetten dat de inboedel naar de langstlevende gaat. Wat dan moet worden toegevoegd aan het contract is een verblijvingsbeding. Als je partner overlijdt ben je met een samenlevingscontract niet automatisch erfgenaam, dit dient door middel van een testament geregeld te worden.

Kies je notaris

Op de website van De Goedkoopste Notaris kun je een mooi overzicht krijgen van het aanbod van notarissen bij jou in de buurt. Ook kun je meteen kijken of er een geschikte tussen zit wat betreft de tarieven. Met 20 jaar aan ervaring is deze website de grootste notaris vergelijker van Nederland.