Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Weckpot: wat is het en hoe gebruik je het?

Een weckpot, dat is toch zo’n glazen geval van 100 jaar geleden? Nee joh, weckpotten zijn tijdloos en echt klassiek!

Je gebruikt ze om onder andere fruit, groente en vlees te converseren zodat je ze tijdenlang kunt bewaren. Dat scheelt weer een tripje naar de supermarkt!

Voordelen van wecken

Wanneer je ervoor kiest om te wecken maak je een gezonde keuze. Zo kun je groente en fruit wat over is uit eigen tuin heel makkelijk inmaken en het bederft minder snel omdat de micro-organismen worden gedood. Je bepaalt zelf waar je de producten mee mixt en hoeft niet te kiezen voor conserveermiddelen. Het past dus in ieder dieet. Als je geen tuin hebt kun je fruit en groente in kopen en daarmee lekker te wecken! Ben je meteen milieubewust bezig. Bewaar de potten op een donkere plek, dan heb je er het langst plezier van! En wel zo praktisch, ze nemen weinig ruimte in.

De keuze is reuze!

Er is heel veel groente en fruit geschikt om mee te wecken. Er zijn zelfs inmaakboeken en verschillende websites beschikbaar om je op weg te helpen met wecken! Het is een leuke activiteit om met het hele gezin te doen. Haal met de activiteit het meeste uit je eigen tuin. Je hoeft nooit meer te kiezen voor groente en fruit uit blik. Je zou er zelfs geld mee op kunnen halen voor een zelfgekozen goed doel! Of maak er oma of de buurvrouw blij mee. Je kunt met wecken heel veel kanten op en tegelijkertijd wordt de vriezer minder gebruikt. Heb je een paar potten over? Ze zijn multi inzetbaar dus ga lekker knutselen met de kinderen of serveer er drankjes uit op het volgende feestje. Dit zal zeker in het oog springen! Ook te gebruiken om snacks in te bewaren of bijvoorbeeld als sieradenkistje.

Risico’s van wecken

Weckpotten zijn ideaal maar het is wel de bedoeling dat de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Er zijn tabellen beschikbaar die er voor zorgen dat je de etenswaren niet langer verhit dan nodig. De juiste temperatuur verschilt per product. Zorg ervoor dat je de potten steriliseert, er geen barsten in de randen van de te gebruiken pot zitten, het proces schoon verloopt en dat de rubberring geen veroudering vertoont. Na het verhitten wordt de pot vacuüm gezogen en blijft de inhoud lang houdbaar. Het kost even tijd en inspanning maar je krijgt er een prachtig resultaat voor terug.

Tot slot

Wecken is een hele leuke, zinvolle activiteit. Even een rustpunt in de hectiek van alledag. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk weckpotten kopen en je maakt er andere mensen ook nog eens blij mee. Begin vandaag met oefenen en wie weet inspireer je de buurt!