Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Welk alarmsysteem kiezen

Als je op deze blog bent beland dan ben je waarschijnlijk al op zoek naar een alarmsysteem. Maar welk van de bestaande alarmsystemen zou je moeten kiezen? Als eerste beginnen we met wat een alarmsysteem nou is. Daarna gaan we de verschillende soorten bij langs om jou dichterbij het perfecte alarmsysteem te laten komen. Er zijn drie type alarmsystemen die in detail besproken gaan worden: Bedrade alarmsystemen, draadloze alarmsystemen en hybride alarmsystemen.

Wat is een alarmsysteem?

Wanneer er een gevaarlijke gebeurtenis is, geeft een alarmsysteem je een seintje wat er aan de hand is. Gevaarlijke gebeurtenissen zijn niet alleen inbraken, maar ook tegen bijvoorbeeld een brand. Zo’n alarmsysteem kan je zelf installeren of door een professional. Een erkende installateur is in staat om het alarmsysteem zo in te stellen dat je zeker weet dat hij het doet. Als je dit zelf wilt doen, is het verstandig om dit te laten keuren door een beveiligingsspecialist. Waarom? Een inboedel heeft geregeld dit als vereiste!

Bedrade alarmsystemen

Bij bedrade alarmsystemen worden alle onderdelen van het alarmsysteem via vaste bedrading gedaan. Bij dit soort alarmsystemen heb je twee prijsklassen. Er is een basispakket die bijvoorbeeld alleen uit een bewegingsmelder en bedieningspaneel bestaat. Een uitgebreider pakket heeft ook deze elementen en voegt er nog andere onderdelen aan toe. Een voorbeeld is een rookmelder. 

Een bedraad alarmsysteem is bekend om zijn betrouwbaarheid. Doordat er kabels gebruikt worden, ben je niet afhankelijk van draadloze verbindingen die verstoord kunnen worden om wat voor reden dan ook. Daarnaast is de installatie van een bedraad alarmsysteem een geval apart. Zo moet de bekabeling al aanwezig zijn in het pand. Voor bestaande bedrijfspanden en woningen is dit dus niet geschikt. Het is dan nog wel mogelijk om dit aan te leggen, maar dit zal het uiteindelijk niet waard zijn ten opzichte van een ander te kiezen alarmsysteem.

Andere kenmerken zijn:

  • Voordelige keuze
  • Niet afhankelijk van batterijen
  • Lastig om componenten aan toe te voegen

Draadloze alarmsystemen

Een draadloos alarmsysteem spreekt erg voor zich. Er wordt geen gebruik van kabels gemaakt, maar van een draadloos systeem of netwerk. Het voordeel hiervan is dat er gemakkelijk nieuwe apparaten aan het systeem toegevoegd kunnen worden. Een ander groot voordeel is wat het bedrade alarmsysteem beperkt: bestaande woningen en panden kunnen hier gebruik van maken. Er hoeven geen kabels aanwezig te zijn. Bovendien is de installatie goedkoop, snel en je zou deze eventueel zelf kunnen installeren. 

Dit brengt de volgende nadelen met zich mee:

  • Het systeem loopt op batterijen die vervangen moeten worden
  • Het systeem kan gehinderd worden door stoorzenders
  • Minder betrouwbaar door signalen die niet altijd perfect werken
  • Niet geschikt voor grote en dure panden

Hybride alarmsystemen

Hybride alarmsystemen zijn een combinatie tussen bedrade en draadloze alarmsystemen en is iets duurder om te kopen dan de andere twee systemen. Dit systeem heeft de kwaliteit en betrouwbaarheid van een bedraad systeem terwijl er niet overal kabels gebruikt worden. Een hybride systeem heeft een hoge gebruiksvriendelijkheid en is geschikt voor alle types panden en woningen.