Welk haardhout het meest geschikt is voor jou

Voor iedereen die wil genieten van warm comfort in huis tijdens de koude winterdagen is een houtkachel uitermate geschikt. Maar voordat je kan wegdromen in een huiselijke sfeer onder een warm dekentje en het genot van een kop chocolademelk, is het handig om te beginnen bij het begin. Als je net een houtkachel hebt, of deze pas recent van plan bent te gaan gebruiken is het verstandig om meer informatie in te winnen over verschillende houtsoorten. Deze verschillende soorten haardhout hebben namelijk allemaal andere eigenschappen. Om zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van de warmte zonder zorgen, vertellen wij je in dit artikel alles over de verschillende soorten haardhout.

Veilig stoken met verantwoord haardhout

Het ene hout is het andere niet. Sterker nog, soms is het helemaal geen goed idee om bepaalde soorten hout te stoken. Het is namelijk nooit een goed idee om behandeld hout of hout dat niet goed genoeg gedroogd is in je open haard te gebruiken. Hierbij komen namelijk schadelijke stoffen vrij of ontzettend veel rook, wat beide niet erg veilig is. Goed haardhout kan je daarom beter altijd aanschaffen bij een specialist die daar verstand van heeft. Zo heb je gegarandeerd schoon, droog en veilig hout om te branden.

Zachthout en hardhout

Er zijn zoveel verschillende soorten hout als dat er bomen zijn. Dit zijn er dus nogal wat. Het eerste verschil wat hierin gemaakt wordt, is het verschil tussen hardhout en zachthout. Het verschil zit hem hier in of de zaden van de boom waarvan het hout afkomstig is bedekt wordt door een vrucht of niet. Als dit wel het geval is, is er sprake van hardhout. Anders hebben we het over zachthout. Hardhout is afkomstig van bomen die vaak langer de tijd nodig hebben om te groeien, waardoor het hout zelf vaak compacter is. Voor haardhout betekent dit dat hardhout erg duurzaam is maar daardoor vaak ook duurder. Zachthout brandt in vergelijking met hardhout dus sneller omdat het hout minder compact is.

Het beste haardhout voor jou

Naast het verschil tussen zachthout en hardhout, worden er een aantal verschillende soorten hout het meest geschikt geacht als haardhout. Over het algemeen is dit hout afkomstig van eiken, beuken, essen, berken en elzen. Berkenhout en elzenhout is zachthout, dat sneller brandt. Berkenhout zorgt voor een felle vlam. Elzenhout zorgt voor een rustige vlam. De andere drie houtsoorten hebben een langzamere verbranding. Beukenhout zorgt hiernaast volgens velen voor een lekkere geur. Het nadeel van haardhout op basis van hardhout is alleen dat het lastiger stookt. Een beginner zou er daardoor misschien beter aan doen om eerst te kiezen voor zachthout. Wat het beste haardhout voor jou is, is hiernaast een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Met deze informatie ben jij in ieder geval een mooi eind op weg naar het genieten van een heerlijk warme woonkamer als het buiten koud en donker is.