Welke dak materialen zijn geschikt voor je dak

Wil jij je dakbedekking vervangen? Het vervangen van de dakbedekking is noodzakelijk wanneer de dakbedekking ernstig beschadigd is of wanneer het de maximale levensduur heeft bereikt. Ook in andere situaties kan het vervangen van de dakbedekking waardevol zijn: het heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van je woning. In dit artikel lees je welke dak materialen geschikt zijn voor je dak.

Plat of hellend dak?

De belangrijkste factor die je helpt in het maken van de keuze voor nieuwe dakbedekking is het type dak: heb je een plat of een hellend dak? Voor beide soorten daken zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar. Het vervangen van de dakbedekking op een plat dak is eenvoudiger, daardoor is deze dakbedekking vaak ook goedkoper. Daar staat tegenover dat de levensduur vaak wel korter is, omdat platte daken meer last hebben van weersomstandigheden.

Het wordt aangeraden om de dakbedekking niet zelf te vervangen: dakdekken is namelijk specialistisch werk. Het is dus erg belangrijk dat de dakbedekking correct geplaatst wordt om lekkage en andere beschadigingen te voorkomen. Op zoek naar een dakdekker? Je vindt op Dakdekkersgids.nl een handig overzicht van alle dakdekkers in Nederland.

Dakbedekking plat dak

Voor platte daken zijn er vier populaire soorten dakbedekking. Dit zijn EPDM, bitumen, pvc en een groendak.

EPDM is de meest elastische soort dakbedekking. Het is goed bestand tegen weersinvloeden en onderhoudsvriendelijk. EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar en kost gemiddeld tussen de €60,- en €80,- per m². Bitumen dakbedekking is ook erg populair. Dit komt doordat de prijs-kwaliteit verhouding goed is. Bitumen heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar en kost gemiddeld €40,- tot €60,- per m². PVC is zeer licht materiaal wat goed bestand is tegen weersomstandigheden. Het heeft een levensduur van 15 tot 40 jaar en kost gemiddeld €50,- tot €70,- per m².

Ook een groendak is de meest duurzame en natuurlijke oplossing als dakbedekking voor een plat dak. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten groene daken: een intensief en extensief groendak. Een intensief groendak is meer een soort daktuin waar je ook daadwerkelijk op kunt lopen. Een extensief groendak bestaat vaak uit kruiden en grassen, is niet beloopbaar en daarom goedkoper en relatief onderhoudsvrij. Een groendak gaat wel 50 tot 70 jaar mee en de gemiddelde prijs is ongeveer tussen de €60,- en €200,- per m².

Dakbedekking hellend dak

Ook voor hellende daken heb je ruime keuze uit verschillende soorten dakbedekking. De vijf meest populaire soorten zijn dakpannen, leien, dakplaten, riet en zink.

De meest voorkomende soort dakbedekking op hellende daken zijn natuurlijk dakpannen. Je hebt keuze uit betondakpannen en kleidakpannen. Beide opties zijn verkrijgbaar in alle kleuren en maten en gaan 30 tot 50 jaar mee. Dakpannen kosten gemiddeld tussen de €30,- en €60,- per m². Wil je een exclusieve uitstraling? Kies dan voor leien: een lichte soort dakbedekking die ongeveer 25 tot 100 jaar mee kan gaan. Ook hier heb je keuze uit twee soorten: kunstleien en natuurleien. Kunstleien kosten ongeveer €65,- per m² en natuurleien €120,- per m².

Dakplaten zijn de meest budget-proof optie: gemiddeld kosten deze tussen de €20,- en €60,- per m² en gaan ongeveer 20 tot 50 jaar mee. Dakplaten zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten, materialen, kleuren en afwerkingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een rieten dak is eeuwenoud en nog steeds populair door de traditionele, natuurlijke en landelijke uitstraling. Een rieten dak heeft een levensduur van 30 tot 35 jaar en kost gemiddeld €70,- tot €95,- per m². Tot slot is er zink: zink is een flexibel metaal met een gemiddelde prijs tussen de €90,- en €110,- per m². Zink heeft een erg lange levensduur, namelijk 70 tot 100 jaar!

Je hebt dus erg veel keuze uit verschillende dak materialen wanneer je de dakbedekking gaat vervangen. Ben je op zoek naar meer informatie over dakdekkers, dakbedekking en dakwerken? In deze gids vind je de informatie die je zoekt!