Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Welke lamp past het beste in welk interieur?

Ben jij bezig met het inrichten van je nieuwe interieur? En weet jij precies wat je wil? Dat is natuurlijk perfect, maar dat geldt niet voor veel mensen. Keuzes maken in je interieur is heel moeilijk. Het kiezen van een geschikte lamp is namelijk moeilijker dan je denkt. Vind jij dat ook? In deze blog helpen we je een beetje op weg met het kiezen van de perfecte lamp voor jouw interieur.

Hoe begin je met verlichting uitkiezen?

Goede verlichting is belangrijk. Bij het kiezen van een geschikte lamp is het belangrijk om te bepalen naar wat voor verlichting je op zoek bent. Er zijn namelijk 5 verschillende soorten verlichting. Heeft de verlichting een bepaalde functie? Zoals verlichting bij het lezen of in de keuken? Dat is functionele verlichting en heeft als doel de ruimte goed te verlichten en is vaak fel. Sfeerverlichting is juist weer om een gezellige of romantische sfeer te creëren in de woonkamer of de slaapkamer. Daarnaast heb je nog basisverlichting, deze verlichting is puur voor het verlichten van bepaalde ruimtes waar overal hetzelfde licht is, zonder sfeer. Wil je een bepaald voorwerp, zoals een meubel of iets anders verlichten, dan heb gerichte verlichting nodig. Als laatste is er nog decoratieve verlichting, dit is zoals de naam al zegt puur als decoratie en heeft niet gelijk een functie.

Wanneer kies je voor een hanglamp?

Een hanglamp is geschikt in ruimtes met een hoog plafond. Hiermee kun je de grote hoeveelheid ruimte vullen met de lamp. Vaak in grote ruimtes, waar bijvoorbeeld een industriële sfeer heerst, zijn hanglampen ook erg geschikt. Ze kunnen veel ruimte innemen en zijn vaak in een groot formaat. Wanneer de lamp geen groot formaat heeft, zou je de ruimtes kunnen vullen met meerdere hanglampen. Dit is perfect voor ruimtes waar een lange tafel staat die grotendeels verlicht moet worden. Er zijn ook veel trends te lezen over verschillende soorten lampen, zie hier meer adviezen over lampen.

Wanneer kun je het beste gaan voor een plafonniere?

Een plafonniere wordt ook wel een plafondlamp genoemd. Dit is een lamp die, zoals de naam al aangeeft, gelijk aan het plafond bevestigd zit. Er is het echter geen sprake van een snoer. Een hanglamp hangt bijvoorbeeld ook aan het plafond, maar daar zit een grotere ruimte tussen en beschikt wel over een snoer. De functie van een plafonniere is dat de lamp veel licht geeft en voornamelijk zorgt voor basislicht. Je kan wel zeggen dat de lamp valt onder functionele of basisverlichting. Je ziet ze namelijk vaak in de keuken, werkkamer en badkamer. Het is belangrijk dat de ruimte waar de lamp hangt, goed verlicht wordt.

Wanneer is een vloerlamp geschikt?

Een vloerlamp is een lamp die op de vloer staat. Vaak wordt deze lamp gezien als decoratie. De vloerlamp kun je gemakkelijk verplaatsen. Heb je net niet genoeg licht op de bank om je boek te lezen? De vloerlamp pak je zo uit de hoek en verplaats je handig naar de bank. Je hoeft deze lamp bijvoorbeeld niet te bevestigen aan het plafond of aan de muur. Vloerlampen zijn beschikbaar in verschillende stijlen, waardoor er altijd wel een vloerlamp geschikt is voor jouw interieur.

Bepaal eerst naar welk soort verlichting je op zoek bent en kies aan de hand daarvan de juiste soort lamp uit. Hanglamp, plafonniere of vloerlamp? Als het maar past bij wat jij voor ogen hebt en wat voor functie de lamp moet hebben.

Wil je meer lezen over de inrichting van je kamer? Lees dan dit artikel.