Welke wereldbol koop je voor je interieur? 

Wanneer je je woning gaat inrichten denk je misschien niet direct aan een wereldbol in je interieur. Maar een wereldbol of globe in je interieur geeft meteen een stijlvolle, klassieke of juist moderne uitstraling aan een ruimte. Met een wereldbol straal je namelijk uit dat je werelds en bereisd bent en het geeft je meteen een hoog professor-gehalte. Maar bovenal is een wereldbol of globe erg mooi om te zien en daarmee dus een uitstekend decoratief item voor in je woning of kantoor. Wereldbollen heb je in ontzettend veel soorten en maten. Met welke wereldbol of globe maak jij je interieur compleet?

Een grote wereldbol of een kleine wereldbol kopen


Je hebt natuurlijk hele kleine wereldbollen die in de palm van je hand passen, bijvoorbeeld in de vorm van een sleutelhanger, maar de kleinste decoratieve wereldbollen die specifiek bedoeld zijn voor je interieur hebben ongeveer een doorsnede van 12 cm. Op zo’n kleine aardbol wordt het natuurlijk wel lastig om nog echt onderscheid te maken tussen de verschillende landen, maar hij staat wel prachtig als klein decoratiestuk, bijvoorbeeld in de boekenkast of in een vitrinekast. Omdat de globe kleiner is betaal je vaak ook iets minder voor een kleine wereldbol. De grootste globe ter wereld vind je in de Verenigde Staten. Hij is 42 meter hoog en weegt meer dan 300 ton. Die past natuurlijk in geen enkel interieur, maar indrukwekkend is hij wel. De gemiddelde decoratieve globe is ongeveer tussen de 25 en 40 centimeter, maar je hebt ze ook nog groter. Als de wereldbol groter is dan hangt daar meestal ook een hoger prijskaartje aan.

Een klassieke wereldbol kopen

Een klassieke wereldbol staat ontzettend mooi in je interieur. De klassieke globe heeft vaak een gemiddelde afmeting en kan je kopen in verschillende kleuren. De meest bekende globe is waarschijnlijk de lichtblauwe wereldbol met gekleurde landen en werelddelen. Maar je kunt ook een klassieke wereldbol kopen met een meer antieke look. Vaak zie je bij dit soort wereldbollen veel aardetinten zoals bruin en beige. Meestal staan de klassieke wereldbollen op een ronde voet en wordt de bol in balans gehouden door een maanvormige houder. Natuurlijk kun je hem draaien zodat je de wereld goed kunt bekijken. Maar je hebt ook globes op een driepoot die perfect zijn om een kale hoek op te vullen en sfeer te geven. De klassieke wereldbol doet het vooral goed in je thuiskantoor, in een goed gevulde boeken kast of als mooie eyecatcher bovenop een dressoir.

Een wereldbol die licht geeft

Wil je een wereldbol die nog prominenter aanwezig is en direct een warme, huiselijke sfeer geeft? Dan is een lichtgevende wereldbol een hele goede keuze. Deze multifunctionele moderne globes veranderen met een druk op de knop in een prachtige lamp. Bovendien zijn er ook nog lichtgevende wereldbollen die met het aanzetten van de verlichting een geheel nieuwe kaart laten zien; er verschijnt bijvoorbeeld een politieke kaart of sterrenstelsel. Een lichtgevende globe geeft sfeer aan je kantoor of woonkamer, maar kan ook prima dienstdoen als sfeerverlichting op een kinderkamer. Of zet hem op je eigen nachtkastje en droom ‘s nachts heerlijk over alle bestemmingen waar je nog een reis naartoe wilt maken.

Een wereldbol die zweeft

Als je een wereldbol in je interieur wilt die onze planeet nog beter nabootst dan kies je voor een wereldbol die zweeft. Het lijkt wel magie! De globe zweeft in de lucht tussen het frame! Met deze zwevende wereldbol op je bureau heb je ongetwijfeld elke keer een gespreksonderwerp om het ijs te breken. Zo’n futuristische wereldbol past natuurlijk vooral goed in een modern interieur. De globe blijft op zijn plek zweven door middel van een magnetisch veld. Daarmee is het een extra leerzaam object voor elke kinderkamer, want kinderen leren niet alleen de landen en werelddelen kennen, maar maken ook meteen kennis met magnetisme. Vaak zijn zwevende wereldbollen ook nog verzien van LED verlichting wat het magische effect nog meer versterkt.

Een wereldbol voor de kinderkamer

Een wereldbol is perfect als decoratie op de kinderkamer. Kinderen zijn doorgaans visueel ingesteld en zo’n mooie globe nodigt natuurlijk uit tot een ontdekkingsreis over de wereld. Als je kiest voor een mooie, grote en kleurrijke wereldbol voor de kinderkamer maken kinderen op een speelse manier kennis met topografie. Het leren gaat eigenlijk bijna vanzelf met zo’n aardbol op je kamer. Je kunt natuurlijk kiezen voor een klassieke wereldbol, maar misschien is het, vooral voor jongere kinderen, handig om te kiezen voor een opblaasbare wereldbol of een wereldbol waar dieren op afgebeeld zijn. Maak je een kinderkamer met een thema, zoals de jungle of safari, of een sterrenkamer dan mag een bijpassende wereldbol natuurlijk niet ontbreken. Ook een lichtgevende of zwevende wereldbol doet het goed onder de jonge ontdekkingsreizigers.

Een wereldbol om je drank in te bewaren

Heb je altijd al een stijlvolle plek voor je exclusieve drankflessen en mooie glazen willen hebben? Dan is een zogenaamde barglobe een aanwinst voor je interieur. Deze wereldbol is eigenlijk een soort bijzettafeltje met een globe die je open kunt klappen. Binnenin is er ruimte voor een mooie fles of karaf met daaromheen glazen, zodat je jouw gasten zo vanuit je eigen barglobe kunt bedienen. Meestal is zo’n barglobe gevuld met sterke drank, zoals een goede whisky of bourbon. Vooral in een klassiek interieur past de barglobe perfect, maar ook juist in een moderne inrichting is het contrast van zo’n antiek ogende bar erg leuk. En als je hem openklapt om een drankje in te schenken heb je toch even het gevoel dat je in een oude film zit.

Een designer wereldbol

Eigenlijk kun je voor elk interieur wel een passende wereldbol vinden. Bij een klassieke inrichting staat een klassieke wereldbol of een barglobe natuurlijk perfect. Maar ook als je interieur juist modern en strak is kun je daar prima een wereldbol aan toevoegen. Vooral als je kiest voor een wereldbol met een bijzondere vormgeving of een designer wereldbol haal je eigenlijk een soort kunstwerkje in huis. Vaak zijn dit wereldbollen die minder gedetailleerd zijn en een minimalistische uitstraling hebben die goed past bij een strakke inrichting, en zijn ze vaak van materialen als RVS of metaal.