Wie de bodem heeft gezien, heeft te diep gekeken

Of een slimme keuze gemaakt, dat kan ook natuurlijk. Want zodra je je vloer voor je ziet, kun je gemakkelijk een keuze maken uit de vele verschillende mogelijkheden.

Jij bepaalt hierbij of stijl voor jou het belangrijkste is, of toch comfort. En wees maar gerust, in de meeste gevallen kun je deze twee factoren perfect met elkaar combineren. Zo profiteer je volop van het beste van beide. Maar welke materialen zijn er dan om uit te kiezen en wat hebben die je precies voor voordelen te bieden? We gaan twee van de populairste bodems voor je bij langs, zodat je degelijk geïnformeerd een keuze kunt maken.

Laminaat

Het zou een beetje raar zijn wanneer deze volledig uit het lijstje ontbrak. In plaats daarvan hebben we hem dus maar gewoon helemaal bovenaan gezet.

Laminaat is een zeer praktisch materiaal dat soms uit één maar vaak ook uit meerdere verschillende houtsoorten bestaat. Afhankelijk van het specifieke type wordt hiermee ook de kleur bepaald. Beslis zelf welke tint het beste past bij het interieur dat je hebt uitgedokterd.

Let wel, laminaat bestaat uit hout, zoals we al hebben aangegeven; daarom moet je normaal gesproken oppassen met het leggen van dergelijke vloeren in ruimtes die vocht aantrekken. Maar er bestaan waterbestendige varianten die voorzien zijn van een nauwsluitende groef en een coating die kromtrekken voorkomt. Daar komt nog bij dat het oppervlak volledig krasvrij is, zodat je nog jarenlang tegen een smetteloze vloer aan mag blijven kijken. Stijl is daarom niet het enige wat dit praktische en veelzijdige materiaal te bieden heeft!

Visgraat pvc vloer

De textuur en het uiterlijk van hout zijn zo aantrekkelijk, waarom zou je dan nog voor kunststof moeten kiezen? Nou, we kunnen wel een aantal redenen opnoemen, hoor. Bijvoorbeeld het feit dat je er ook mee van deze eigenschappen kunt profiteren. Jazeker, een visgraat pvc vloer biedt je het beste van biologisch én kunstmatig! Een groot voordeel dat zich al meteen aandient is dat vloeren van dit materiaal bijzonder gemakkelijk schoon te houden en maken zijn.

Daar komt nog bij dat geluid er behoorlijk door gedempt wordt. Dit maakt visgraat pvc ontzettend kindvriendelijk. Eigenlijk buurvriendelijk; mocht je mensen onder je hebben wonen, dan hebben ze aanzienlijk minder last van het geren en geravot van je koters. Of jij van die van hen, natuurlijk. Kun je altijd bij ze aankloppen met deze tip zodra je weet dat zij kinderen hebben én een nieuwe vloer willen leggen.

Bovendien hebben we het hier over kunststof, wat automatisch betekent dat deze planken een ontzettend hoge duurzaamheid bieden!

Finishing touch

Om beschadiging aan zowel je planken als je muur te voorkomen, zal er een kleine uitsparing tussen vloer en wand moeten bestaan. Zo kan het hout van je bodem naar behoren krimpen en uitzetten wanneer het warmer of juist kouder wordt.

Voor zowel een bescherming van vloer en wand als het afdekken van deze lelijke tussenruimte kun je gebruik maken van plinten. Tijdens het stofzuigen en dweilen heb je dan bovendien een buffer die de randen beschermt. Zo voorkom je schade.

Behoud bovendien je planken door ze van vloerolie te voorzien. Onbehandeld hout wordt namelijk snel lelijk; hiermee vergroot je de duurzaamheid en kun je bovendien je bodem van de gewenste tint voorzien!

Zeker wanneer je gebruik maakt van vloeren waarin hout is verwerkt, zul je een uitsparing tussen je bodem en de muur moeten aanhouden. Is deze er niet, dan kan het materiaal niet uitzetten of krimpen. Het is echter geen probleem om die tussenruimte te bedekken met een plint. Dat komt zowel het uiterlijk als de duurzaamheid van je vloer én je muur ten goede. Tijdens het dweilen of stofzuigen, is er dan immers sprake van een soort buffer, die schade voorkomt.