Wifi in je mancave: zo haal je het beste uit je signaal

Een mancave is een plek waar je je als man kan terugtrekken om lekker te ontspannen, te gamen of te verpozen. Maar niets is zo frustrerend als een slechte wifi-verbinding in deze ruimte. Online gamen kun je wel op je buik schrijven, laat staan dat je je favoriete sportwedstrijden kan streamen of enkele sportweddenschappen kan plaatsen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om het wifi-signaal te verbeteren. We geven enkele praktische tips voor het optimaliseren van de wifi-verbinding in je mancave, zodat je altijd online kan gaan en kunt genieten van je favoriete bezigheden.

Plaats de router op de juiste plek

De locatie van de router is cruciaal voor een sterk wifi-signaal. Plaats de router op een centrale locatie en zorg dat het signaal niet wordt geblokkeerd door dikke muren. Zo kan het signaal zich gelijkmatig verspreiden. Als je router verouderd is, kan het zijn dat deze niet meer optimaal werkt. Overweeg dan de aanschaf van een nieuwer model. Deze zijn vaak beter uitgerust om een sterk wifi-signaal te leveren. Je kan ook extra routers in je thuisnetwerk inbouwen.

Gebruik wifi-extenders

Als de router niet genoeg bereik heeft, kun je gebruikmaken van wifi-extenders. Dit zijn kleine apparaatjes die je in het stopcontact plugt en die het wifi-signaal versterken. Een wifi-extender, ook wel eens een range extender genoemd, versterkt het bestaande wifi-signaal. De extender vangt het signaal op en verstuurt het opnieuw, waardoor het bereik wordt vergroot. Je plaatst de extender daarom op een plek waar het signaal nog sterk genoeg is. Het is belangrijk om de extender op de juiste manier in te stellen.

Vermijd interferentie van andere apparaten

Andere apparaten kunnen het wifi-signaal verstoren. Denk aan magnetrons, draadloze telefoons, videobewakingssystemen, draadloze deurbellen die DECT-technologie gebruiken, alarmsensoren, weerstations, babyfoons en bluetooth-speakers. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die voor interferentie kunnen zorgen. De meeste van deze draadloze apparaten gebruiken de band van 2,4 GHz, dus het risico op interferentie neemt af als je bij je router kiest voor 5 GHz. Ook andere aanpassingen aan de instellingen van je router kunnen soms helpen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router of vraag hulp aan een expert.

Kies voor de kabel

Heb je de mogelijkheid om je apparaat bedraad aan te sluiten? Maak hier dan gebruik van. Het gebruik van een ethernetkabel heeft enkele voordelen. Ten eerste is de snelheid van het internet vaak hoger dan bij een draadloze verbinding. Dit komt doordat een ethernetkabel een directe verbinding maakt met de router, terwijl bij wifi het signaal door de lucht moet reizen en onderweg zal vertragen door de afstand, stoorzenders en obstakels. Een tweede voordeel is de betrouwbaarheid van de verbinding. Draadloze signalen kunnen verstoord worden door andere apparaten in huis of buren die op dezelfde frequentie werken. Met een ethernetkabel heb je hier geen last van en is de verbinding altijd stabiel. Een nadeel van een ethernetkabel is dat deze niet altijd even praktisch is. De kabels kunnen rommelig ogen en kunnen in de weg komen te liggen. Het kan ook lastig zijn om nieuwe kabels door het huis te trekken.