Winter aan de deur? Jij bent er klaar veur!

In ieder geval, dat zul je zijn, zolang je onze onderstaande tips opvolgt. Met een klein beetje voorbereiding zul je zien dat Koning Winter jouw tuin absoluut niet klein kan krijgen!

Want waarom je tuin wel maar jou niet? Je persoonlijke paradijs is immers een weerspiegeling van jezelf. Hier heb jij je hart en ziel in gestoken, wat duidelijk te zien is zodra alles in bloei begint te staan! Maar goed, die periode staat nu weer een tijdje van je af. Eerst maar eens even die kou het hoofd bieden. Hoe ga je dat aanpakken? Simpel. Je gaat ervoor zorgen dat de winter helemaal niks kapot kan maken, omdat jij je op alle eventualiteiten hebt voorbereid. Dat doe je als volgt:

Borders bijwerken

Misschien kondigt de winter zich al enigszins aan dankzij de takken die af beginnen te sterven. Tijd om die eens grondig onder handen te nemen. Al wat dood is, snoei je weg. Zo wordt verder verval van je zorgvuldig uitgekozen en verzorgde bloemen en planten in de kiem gesmoord. Maar sommigen van hen bloeien wellicht lekker door. Die moet je uiteraard met rust laten. Zo in de periode vlak voor de winter staan ze er nog prachtig en aantrekkelijk bij. Bovendien bieden hun eventuele zaden een fijn voorraadje voor de aankomende winter aan de vogels die je tuin frequent komen bezoeken. Op hen komen we zo nog even terug.

Gezond Gras

In de lente wil jij je gazon groen en gezond weer terug zien. Geen grijze en grauwe bende dus. Daarom raden we je aan om je grasmat nog één keer goed te maaien voordat de winter inzet. Twee keer zelfs, mocht het einde van de herfst mild zijn. Bovendien moeten we je erop wijzen dat het cruciaal is voor de groei van je gazon om alle bladeren, takjes en andere vormen van natuurlijk afval te verwijderen. Deze beperken namelijk de groei van je gras en zorgen ervoor dat je heel wat meer werk hebt dan nodig is zodra de winter plaats maakt voor de lente.

Snoeien

Nou komt een maagdelijk wit landschap hier niet heel vaak meer voor, maar toch kun je je er maar beter op voorbereiden. Hoe? Door de nodige planten, bloemen, bomen en struiken te gaan snoeien voordat er ‘bloedende’ snijwonden ontstaan wanneer je te laat aan deze klus begint. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Waterleiding afsluiten

Ja, hier kunnen we kort over zijn. Je leidingen kunnen kapot vriezen zodra de kraan in de winter open blijft staan. Schroef die dan ook ruim op tijd dicht en bewaar je sproeiers en andere accessoires op een veilige en droge plek. Bijvoorbeeld je schuur of garage.

Vogels voederen

In de lente hebben vogels insecten en zaden voor het oprapen in jouw vruchtbare paradijs. Zodra de winter toeslaat, krijgen ze het steeds moeilijker. Geen wonder dat er zoveel naar het zuiden vliegen! Voor de achterblijvers wil je toch echter ook goed zorgen? Doe dat dan door een vogelhuis aan te schaffen en her en der door je tuin zaden, noten en vetbollen op te hangen. Zo komen die fluitende fladderaars de winter net zo comfortabel als jij de winter door!

Bekijk ook eens onze handige tuinhandleidingen: