Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wonen in een huis met twee verdiepingen dat 3D geprint is, in België kan het! 

Ondertussen staan er al diverse woningen over de hele wereld die gemaakt zijn met behulp van een 3D printer, wat onder meer kan werken met een techniek genaamd SLS. 3D printen is dan ook een uiterst geschikte methode om een huis te bouwen, wat niet echt geldt voor aluminium spuitgieten. Alhoewel er dus al veel 3D geprinte panden gemaakt zijn, was het nog niet gelukt om een woning van twee verdiepingen te 3D printen. Totdat het bouwbedrijf genaamd Kamp C dit voor elkaar kreeg. Deze Vlaamse onderneming is dus de eerste ter wereld die een huis van twee verdiepingen in één stuk kon 3D printen. Hiervoor maakte het gebruik van de grootste 3D betonprinter van Europa. 

Westerlo

Het huis dat bestaat uit twee verdiepingen en gemaakt is met een 3D printer staat op het terrein van Kamp C, wat gelegen is in Westerlo. Dit is het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. De woning heeft een totaal vloeroppervlak van maar liefst 90 vierkante meter, terwijl het ook nog eens 8 meter hoog is. Dit is oprecht best hoog, wat een gemiddeld rijtjeshuis heeft zo goed als dezelfde grootte in ons land. Kamp C is onder andere gefinancierd door Europese fondsen. Het wil met dit project zoveel mogelijk zowel de technieken als de mogelijkheden van het 3D printen tonen. Ook wil het bedrijf uit België erachter komen hoe lang het huis dat duurzaam gebouwd is mee zal gaan.

Uniek

Dat de woning die Kamp C heeft weten te 3D printen uniek is, is iets dat als een paal boven water staat. Emiel Ascione van het Belgische bouwbedrijf zegt er het volgende over: “Uniek is dat we de woning in één geheel geprint hebben met behulp van een 3D betonprinter die vaststaat. De huizen die inmiddels al geprint zijn over de hele wereld, hebben allemaal maar één verdieping. Bovendien zijn ze over het algemeen in delen gemaakt met behulp van een 3D printer in een fabriek. Op locatie zijn ze dan samengebouwd. Dit is bij ons project niet het geval. Wij hebben juist de volledige gebouwschil als één geheel op de werf geprint”. Doordat de woning 3D geprint is op het erf van Kamp C in Westerlo is het nu dus nog niet mogelijk om er echt in te wonen. Mogelijk zal dit in de toekomst veranderen.