Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Yoga biedt sporters kracht, souplesse en focus

Een groot aantal mensen doet regelmatig aan yoga als sport, maar ook veel mensen doen yoga náast de sport die ze regelmatig beoefenen zoals hardlopers en surfers. Zelfs voetballers zijn over de streep. Wat maakt yoga zo populair voor sporters? 

De zonnegroet voordat er aan een voetbaltraining wordt begonnen. Het klinkt misschien vreemd, maar deze oefening wordt steeds vaker aan een training toegevoegd. In het kort: het maakt het lijf soepeler en krachtiger, en je wordt er rustiger van. Dat zorgt niet alleen voor een sterk lijf, maar ook voor focus. Daar kun je als sporter allemaal je voordeel uithalen. Vandaar dat soms zelfs de grasmat voor een yogamat wordt ingeruild.

Yoga bestaat niet uit één vorm van oefeningen, er is een aantal verschillende stijlen als we het over yoga hebben. Van op een rustige manier bewegingen uitvoeren tot je in zweet werken met oefeningen die om meer power vragen. Enkele voorbeelden: power yoga, yin yoga, mindful yoga, vinyasa yoga, kundalini yoga, hatha yoga en ga zo maar door. Het is misschien even zoeken welke het beste als aanvulling op je trainingen past.

Spieren

In alle gevallen biedt yoga beweeglijker spieren. Door het rekken ervan word je gewoonweg soepeler. Voordeel: de kans op blessures wordt daarmee aanzienlijk kleiner. Kies je voor een yogavorm waarbij je bepaalde houdingen een tijdje vast moet houden, dan zorgt dat voor sterkere spieren.

Botten

Bepaalde intensieve vormen van yoga kunnen ook je botten versterken. Daarmee heb je minder kans op botontkalking. Niet onbelangrijk als je wekelijks aan sport doet. En zelfs als je geen andere sport uitvoert, wil je deze zogenoemde osteoporose het liefst zo lang mogelijk uitstellen.

Bloeddruk

Het ligt voor de hand, maar toch noemen we het hier: voer je op een langzame manier yogaoefeningen uit dan kan dat de bloeddruk verlagen. Je wordt er gewoonweg rustig van. Meditatie is dan een mooie aanvulling.

Ademhaling

Bij yoga speelt de ademhaling een grote rol. Je neemt meer zuurstof op en dat voedt niet alleen je lijf, maar ook je geest. Dat zou er ook zomaar voor kunnen zorgen, in combinatie met alle andere voordelen, dat je meer energie hebt na een yogasessie.

Kies je eigen yogamat

Met andere woorden, dat yogamatje is geen overbodige luxe in ons drukke bestaan en als aanvulling op een sport, welke je ook maar doet. Het kan helpen om ergens in je huis een yogamatje klaar te hebben liggen op een plek waar je rustig je oefeningen kunt doen. Wat is de beste yogamat? Dat is de mat die je mooi vindt, maar ook die past bij de vorm van yoga die je beoefent. Er zijn zachte en wat hardere matten. Ook het gewicht en de afmeting spelen een rol. Dan kun je ook nog een keuze maken uit verschillende materialen. De prijs van al deze yogamatten verschilt. Kies die mat die het beste bij jouw vorm van yoga en jouw lijf past, die voor jou een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft, die je mooi vindt en die je bijvoorbeeld kunt wassen of lekker licht is om op de fiets mee te nemen. Die ecologisch verantwoord is of waarop je voor je oefeningen de meeste grip hebt. De keuze is aan jou, maar welke mat je ook maar kiest, yoga is een geweldige manier om je lijf en je geest sterk, soepel en scherp te houden. Of je nu een wandelaar, voetballer of tennisser bent. Of yoga kiest als enige sport.

Dit artikel is aangeboden door Yogashop