Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zelf een huis laten bouwen geeft ongekende mogelijkheden

Wie op zoek is naar een nieuw huis, zal zich al snel tot makelaarssites wenden. Hier vind je tenslotte het aanbod van huizen die te koop staan en wachten op een nieuwe eigenaar. Iedereen die echter actief is op de woningmarkt, weet dat het maar zelden voorkomt dat in de lijst met woningen die je hierop vindt, het droomhuis staat dat je in gedachten had. En als het dan al gebeurt, blijkt de prijs een stuk hoger dan verwacht, zijn er andere kopers die er meer voor bieden of blijkt het droomhuis tal van verborgen gebreken te hebben. Een eindeloze missie, zo lijkt het.

Kun je het vinden?

Het lijkt voor veel mensen zo leuk en zo spannend: op zoek gaan naar een nieuw huis. En dat kan het ook zijn. Je gaat op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Soms in je vertrouwde woonplaats, soms ook in een heel andere omgeving. Misschien heb je wel geluk, en loop je snel aan tegen het huis dat precies biedt wat jij graag wilt, en blijk je ook nog eens de enige of in ieder geval de hoogste bieder te zijn. Er zijn mensen die het overkomt, direct aan het begin van hun zoektocht, soms nog zelfs voor ze definitief besloten hebben om te verhuizen, de perfecte woning tegenkomen en hier een paar weken later de eigenaar van zijn. Er zijn echter ook talloze mensen voor wie het proces wat minder soepel verloopt.

De woningmarkt is gespannen, wat betekent dat zeker in populaire steden meer vraag dan aanbod is, zeker voor de populairste types huizen. Dat zorgt ervoor dat huizen soms al verkocht zijn voor zij goed en wel te koop zijn aangeboden. Of dat er meerdere aspirant-kopers zo fors over de vraagprijs heen bieden, dat je geen schijn van kans maakt. Heel frustrerend!

Waarom bouw je het niet zelf?

Heb je geen geluk op de woningmarkt, kun je ook eens overwegen om niet een huis, maar een kavel grond te kopen. Hierop kun je vervolgens het huis laten bouwen dat wél perfect aan jouw eisen en wensen voldoet. Een villa kopen is voor veel mensen onbetaalbaar, een villa bouwen, al is het maar een kleintje, kan soms beter te doen zijn.

En zo zijn er wel meer voorbeelden. Vind je het bijvoorbeeld prettig om te verkassen naar een woning waar meerdere gezinnen in kunnen wonen, bijvoorbeeld ook je (groot)ouders en/of kinderen met hun gezin, dan is er op de woningmarkt weinig te vinden. Een dergelijke kangoeroewoning kun je echter wel helemaal naar je wens laten bouwen. Dit wordt steeds populairder, nu kinderen steeds vaker optreden als mantelzorgers van hun ouders, en het voor jongeren lastig is om als starter een huis te vinden. In een kangoeroewoning leef je met meerdere gezinnen onder één dak, maar wel met ieder een eigen woning en ingang, zodat je je eigen gang kunt gaan. Zo’n huis vinden op de woningmarkt is bijna onmogelijk, het laten ontwerpen en bouwen is echter nauwelijks lastiger dan dat bij ieder ander type woning het geval is.