Zeven redenen om steenwolisolatie in je huis te gebruiken

Als je de muren van je huis isoleert, zijn er een paar verschillende materialen die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan PIR platen. Een ander materiaal dat steeds populairder wordt, is steenwol, dat, zoals de naam al doet vermoeden, wol is gemaakt van gesmolten gesteente. Een mengsel van basalt, anorthosiet en gecementeerde briketten wordt verwarmd tot meer dan 1500 graden Celsius waarbij het gesteentemengsel gesmolten wordt en vervolgens tot vezels wordt gesponnen. Vervolgens worden een bindmiddel en minerale olie toegevoegd die de gesponnen steenwolvezels stabiliseren en tevens waterafstotend maken. In dit artikel kun je lezen wat de redenen zijn om te kiezen voor isolatie met steenwol. 

Hoog thermische rendement

Het hoge thermische rendement van steenwol verlaagt de energierekening voor verwarming en koeling in woongebouwen dankzij de uitstekende thermische weerstand van dit handige isolatiemateriaal. De thermische weerstand van een constructiemateriaal wordt gemeten met de zogenaamde R waarde, waarbij een hoger getal aangeeft dat een stof beter bestand is tegen thermische overdracht. Volgens experts biedt glasvezel een R waarde van 5,5 tot 6,8 per centimeter, terwijl steenwol een R waarde heeft van 7,6 tot 8,3 per centimeter.

Geluidsisolatie

Steenwol biedt geluidsisolatie dankzij zijn innovatieve materialen met hogere dichtheden en willekeurige vezelstandaardoriëntatie die geluidsgolven opvangt en de trillingstijd dempt. Om deze reden is het de perfecte keuze voor ruimtes waar de bewoners lawaai willen minimaliseren, zoals kantoren, slaapkamers, vergaderruimten of gebouwen dicht bij drukke wegen.

Drukvast

Het is een drukvast materiaal dat kan worden gebruikt als dakplaten of verlijmde panelen. Het is dus ideaal voor thermische toepassingen op woongebouwen, zoals aanbouw en zolderverbouwing. Het is ook handig voor gebouwen die onderhevig zijn aan verandering van gebruik of indeling en waarbij interne scheidingswanden moeten worden toegevoegd.

Minimale impact op milieu

Steenwol heeft een minimale impact op het milieu omdat het de ecologische voetafdruk verkleint vanwege zijn natuurlijke oorsprong en classificaties zonder gevaarlijke stoffen die een minimale belichaamde koolstof bieden. Bovendien vermindert dit materiaal het gebruik van niet hernieuwbare energiebronnen zoals gas en elektriciteit, wat bijdraagt ​​aan de vermindering van de luchtvervuiling.

Prestaties op lange termijn

Het biedt bovendien ook prestaties op lange termijn dankzij de ongeëvenaarde duurzaamheid van steen met een onbeperkte levensduur. Er is dus geen onderhoud nodig als je je huis isoleert met steenwol, waardoor de terugverdientijd van deze isolatiemaatregel toeneemt.

Natuurlijke en duurzame grondstoffen

Steenwol zelf is afkomstig van natuurlijke en duurzame grondstoffen en misschien nog belangrijker, het kan volledig worden gerecycled wanneer het gebouw niet meer in gebruik is zonder afval te produceren. Al het afval van dit materiaal kan worden hergebruikt als grondstof in het productieproces van nieuw isolatiemateriaal.

Snelle en eenvoudige installatie

Dit materiaal dat gebruikt kan worden voor het isoleren van een gebouw biedt daarnaast ook nog eens een snelle en eenvoudige installatie en zorgt voor luchtdichtheid van de gebouwschil. Het is zelfs mogelijk om je huis zelf te isoleren met steenwol, hier hoef je niet eens een expert voor in te schakelen. Dit is zeker een pluspunt van steenwol.