Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zijn de nieuwe landkaarten nu al weer retro?

Met weemoed denken we soms terug aan de prachtige kaarten die vroeger op school hingen. Zo veel dat het zelfs weer een trend is in huis. Mooie oude wereldkaarten bijvoorbeeld waarop nog maar vijf continenten te zien waren of zes. Maar dat maakt dat met het nieuwe ontdekte werelddeel, jouw up-to-date landkaart misschien wel heel snel retro is.

In Nederland ging het aantal provinciën met de komst van Flevoland van elf naar twaalf. In heel Nederland moesten alle landkaarten aangepast worden. Gek genoeg vinden we nu de oude kaarten extra bijzonder. Maar niet alleen Nederland veranderde, ook de werelddelen zijn in de loop der tijd gewijzigd.

Van vijf naar acht werelddelen?

Begin van de vorige eeuw hingen er in scholen in Europa nog wereldkaarten waarop vijf continenten stonden; Afrika, Amerika, Azië, Australië en Europa. Een mooie herinnering hieraan zijn de vijf ringen van de Olympische Spelen die staan voor deze continenten. Later werden de schoolboeken aangepast naar zes werelddelen  en op zit moment tellen we er zeven.

Maar daar komt waarschijnlijk verandering in. Er is namelijk een nieuw achtste continent ontdekt. Nou ja eigenlijk was men er al 375 jaar naar op zoek. Het gaat om Zeelandië. Een ontdekking die jouw nieuwe landkaart misschien wel per direct ‘retro’ maakt.

Van groot naar klein

Waar in de rij het nieuwe continent komt, is nog niet bekend. Een goed moment dus om de andere zeven eens op een rijtje te zetten. Maak jij je misschien dit moment nog drukker over het laatste reisadvies Kroatie, Italië of welk land dan ook dat jij op de vakantieplanning hebt staan, met deze feitjes maak je tijdens de vakantie natuurlijk wel indruk. Want dat Azië het grootste werelddeel is, weet iedereen wel. Azië is maar liefst 44.579.000 km2 groot en heeft in totaal 51 landen. Maar wist je ook dat 60% van de totale wereldbevolking in Azië woont? Iets kleiner is Afrika (30.370.000 km2). Een kwart van Afrika wordt in beslag genomen door de Sahara, de grootste woestijn van de wereld.

Veel kleiner is Noord Amerika, maar door de VS, heeft het wel de grootste economie. Dan Zuid Amerika dat voor een derde bestaat uit het Amazone-regenwoud. Op de vijfde plaats vinden we Antarctica. Een bijzonder gebied zonder vaste inwoners. Want de 14.000.000 km2 is volledig bedekt met ijs. De enige mensen op Antarctica zijn de wetenschappers die onderzoeksstations onderhouden. En hoewel Europa heel veel kleiner is dan Azië herbergt het op dat ‘kleine stukje aarde’ net zoveel landen. Europa is overigens het meest ontwikkelde continent, door de Europese Unie en door de grootste economische en politieke unie ter wereld. Australië & Oceanië hebben slechts 0,2% van de wereldbevolking en een oppervlakte van 8.600.000 km2.

Ga je een ander land en/of continent, dan heb je waarschijnlijk te maken met tijdsverschil. Wil je precies weten hoe laat het is, let dan ook even op de aanduiding AM PM. In Nederland gebruiken we dit bijna niet, maar in andere landen is deze aanduiding heel gewoon. AM (Ante Meridiem) staat voor 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag en PM (Post Meridiem) voor 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht.