Zo belangrijk is een goedwerkende CV ketel

CV ketels, de meeste inwoners van Nederland hebben er een in huis. De meest gebruikte CV ketel in ons land is de combiketel, deze verwarmt zowel kraanwater als water voor de CV en bezit vaak een boiler. Binnen dit segment kiezen een hoop woningeigenaren voor een HR ketel. De HR ketel levert immers 100% op, en nog meer zelfs. De restwarmte wordt zelfs ook nog eens gebruikt! Maar hoe belangrijk is het nu eigenlijk, een goed werkende CV ketel? Wanneer koop je een nieuwe ketel? In dit artikel lees je de antwoorden.

Het belang van een goedwerkende CV ketel

De CV ketel is belangrijk voor het goed verwarmen van je woning en de levering van heet water uit de kraan. Maar wat als je CV ketel minder goed functioneert, hoe merk je dat? Wie niet jaarlijks de CV ketel laat onderhouden kan tegen storingen aanlopen. Ineens doet de CV ketel het niet meer, ook niet na resetten of het bijvullen van de ketel. Vanzelfsprekend laat je een monteur komen, deze zal de ketel schoonmaken en hem doorlopen op mankementen en het vervangen van onderdelen.

Koolmonoxide gevaar

Een slecht functionerende CV ketel kan echter ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Sommige CV ketels kunnen op den duur koolmonoxide lekken, wat zeer ernstig kan zijn. Hoge concentraties koolmonoxide zijn namelijk dodelijk (denk aan een koolmonoxide vergiftiging). Het verraderlijke is dat koolmonoxide geurloos is. Lekt een (oude, of slecht onderhouden) CV ketel koolmonoxide, dan merk je dit niet op zonder het hebben van een koolmonoxide melder in huis. Laat je CV ketels minstens eenmaal per jaar controleren en onderhouden, zodat deze optimaal blijft presteren en veilig in gebruik is.

Levensduur CV ketel

Doorgaans geldt een levensduur van 15 jaar op CV ketels, mits deze goed onderhouden worden. CV ketels van de betere merken, zoals te vinden op grotere websites als CVkoopjes.nl bijvoorbeeld, gaan het langste mee. Ook binnen dit segment geldt dus ‘goedkoop is duurkoop’. Doordat goedkope merken soms slechts de helft van de levensduur van die van A-merken kennen, breekt sneller de tijd aan om weer een nieuwe CV ketel te kopen. Al met al ben je duurder uit door telkens voor een goedkope CV ketel te kiezen. Maar wanneer koop je nu een nieuwe CV ketel?

Wanneer koop je een nieuw CV ketel?

Na het tiende levensjaar van je CV ketel moet je in de gaten blijven houden of reparatie nog wel de moeite waard is. Laat jij trouw jaarlijks je CV ketel onderhouden, maar treden er naarmate de CV ketel ouder wordt steeds vaker storingen op? In dat geval kan het interessant zijn om echt een nieuw ketel aan te schaffen. Oudere CV ketels staan er namelijk om bekend dat zij meer gas verbruiken (tot wel 20%) om tot hetzelfde resultaat te komen als nieuw CV ketels. Functioneert jouw oude CV ketel niet meer zo goed, overweeg dan gewoon om een nieuwe te kopen. Vanwege het hogere gasverbruik is langer wachten zonde van het geld.