Zo geef je je interieur een hippe industriële look 

Het is een trend die alweer wat jaartjes meegaat; het industriële interieur. Toch is een industriële look in de woning nog steeds erg populair en willen veel mensen hun woning ook graag voorzien van die typisch industriële eyecatchers. Maar hoe pak je dat nou aan, met name als je geen hele dikke bankrekening hebt waarmee je in een klap je hele woonstijl rigoureus kunt aanpakken?

Kleine aanpassingen, groot verschil

Om een industriële sfeer in je woning te creëren hoef je echt niet per se een betonnen vloer of ruwe bakstenen muur te hebben. De meeste van ons wonen namelijk niet in een monumentaal pand of een oude fabriek. Toch kun je met kleine details al best wel een hele toffe industriële vibe krijgen. Waar het bij de industriële stijl vooral om gaat is authenticiteit. Dat betekent dat het best rauw, onafgewerkt en robuust mag zijn. Sterker nog, hoe ruiger hoe beter!

Dat betekent dat je dat versleten stalen kastje van je opa dat nu in de schuur staat prima naar je woonkamer kunt verplaatsen. En dat geldt eigenlijk voor alle mooie, authentieke onafgewerkte items. Materialen die men vroeger juist graag probeerde verbergen zoals ruige stenen, onbewerkt hout of stalen frames, zijn nu juist heel erg welkom. Deze kun je ook terug laten komen in je meubilair, bijvoorbeeld in een fraai zwartstalen onderstel van een eettafel. Of die eettafel rond, rechthoekig of ovaal is maakt in een industriële inrichting niet zo veel uit. Het robuuste stalen onderstel maakt hier het verschil.

Wees spaarzaam met kleur

Een industrieel interieur staat niet bekend om zijn spetterende kleurrijke invloeden. De kleuren die passen bij een industriële stijl zijn ingetogen en sober; denk aan grijs, zwart, wit, taupe en bruin/cognac. Dat betekent echter niet dat kleur verboden is in een industriële inrichting. Juist door hier en daar subtiel fellere kleuren te gebruiken creëer je een mooi contrast. Die kleuren kun je bijvoorbeeld mooi terug laten komen in kunst aan de muur, kussens op de bank of in hippe kleurrijke accessoires op je salontafel industrieel, zoals vaasjes of kaarsenhouders. Vergeet bovendien ook niet dat je met planten en bloemen ook een flinke kleurenimpuls aan je inrichting kunt geven.

Mix and match

Het grote voordeel van industriële invloeden is dat ze eigenlijk overal wel bij passen. Heb jij  op dit moment een voornamelijk Scandinavische inrichting? Dan kun je gewoon langzamerhand beginnen met het toevoegen van industriële elementen, want die twee kun je heel goed met elkaar mixen and matchen. Datzelfde geldt voor een landelijk, modern, minimalistische, romantisch en bohemien woonstijl. Je kunt dus zonder problemen je oude landelijke eettafel combineren met een prachtige set eetkamerstoelen industrieel, zonder dat iemand hier gek van opkijkt.

Haal een paar industriële eyecatchers in huis

Hoewel je met kleine accessoires en mooie details veel kunt bereiken, kun je dat natuurlijk ook doen door enkele wat grotere industriële items aan te schaffen. Omdat robuust en grof kenmerkend is voor deze stijl mogen deze items ook best aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, grote en uiteraard industriële staande lamp, of wat dacht je van zo’n paar geweldige deuren met zwart stalen frame? Lampen lenen zich sowieso uitstekend om die echte industriële look te bereiken. Met een beetje geluk kun je namelijk een echte vintage lamp scoren. Want authentiek is natuurlijk helemaal mooi. Maar ook in de designerwinkels kun je je hart, en je nieuwe lamp, ophalen, want er is heel veel keuze op dat gebied. Zwarte, en dan het liefst zwart stalen, accenten zijn eigenlijk onmisbaar in een industrieel interieur. Laat dit bijvoorbeeld ook terugkomen in de lijsten van posters of fotolijsten aan de muur. Helemaal perfect is een zwart metalen wandrek waar je vervolgens allerlei industriële accessoires zoals waxinelichtjes met betonlook, of abstracte kunst in terug kunt laten komen