Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo herfinancier je een hypotheek

Wie denkt dat hij zijn hypotheek gedurende de hele looptijd bij dezelfde partij moet laten lopen, heeft het mis. Je kunt namelijk de hypotheek herfinancieren. In principe betekent dit niets anders dan je hypotheek oversluiten naar een andere bank. Omdat de hypotheekrente de laatste jaren behoorlijk is gedaald, hebben veel mensen hun hypotheek bij een andere bank ondergebracht. Overweeg je dit ook te doen? Maak dan gebruik van de onderstaande tips voor het oversluiten van een hypotheek.

Verdiep je in de hypotheekrente

Oversluiten is vaak interessant als de hypotheekrente daalt. Heb je tien jaar geleden een hypotheek afgesloten? Dan is de kans aanwezig dat de rente destijds hoger stond dan nu. Dit betekent dat je aanzienlijk goedkoper uit zou zijn als je dezelfde lening op dit moment af zou sluiten. Je betaalt dan namelijk minder rente over het bedrag dat je leent, waardoor de hypotheek logischerwijs goedkoper wordt. Verdiep je daarom eerst in de hypotheekrente. Kijk niet alleen wat het huidige percentage is, maar zoek ook uit hoeveel rente je op dit moment betaalt.

Bereken hoeveel oversluiten je kost

Ligt de huidige hypotheekrente lager dan de rente die je over jouw hypotheek betaalt? Dan denk je mogelijk dat herfinancieren interessant is. Dit kan, maar het hoeft zeker niet. Het oversluiten van een hypotheek brengt namelijk ook kosten met zich mee. Dit is iets waar veel mensen geen rekening mee houden. Wie zijn hypotheek bij een andere bank onderbrengt, krijgt onder meer te maken met kosten voor de notaris, taxatie en hypotheekadvies. Al met al kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen. Bespaar je slechts een kleine beetje door jouw hypotheek over te sluiten? Dan is de kans groot dat herfinancieren niet de moeite waard is.

Vergeet de boeterente niet

Vallen de kosten die een hypotheek oversluiten met zich meebrengt in het niet bij de besparing? Dan wil je de lening mogelijk vandaag nog oversluiten. Loop niet te hard van stapel, want je betaalt vaak boeterente als je jouw hypotheek oversluit. Dit is een bedrag dat een geldverstrekker in rekening kan brengen als jij je lening eerder aflost dan afgesproken. Het gevolg hiervan is dat een geldverstrekker geld misloopt. De boeterente kan dan ook gezien worden als een vergoeding voor het mislopen van de afgesproken rente. Hoe hoog de boeterente is? Dat verschil per situatie. De boeterente hangt namelijk af van de hoogte van de lening en de resterende rentevaste periode.

Schakel de hulp van een hypotheekadviseur in

Zoals je hierboven kon lezen, kan een hypotheek herfinancieren behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Deze vierde en laatste tip heeft dan ook betrekking op het inschakelen van hulp. Als je niet weet hoe je het oversluiten van een hypotheek aanpakt, is het namelijk niet verstandig om dit zelf te doen. Richt je in dat geval liever tot een hypotheekadviseur. Het voordeel van hypotheekadvies in Haarlem is dat er voor jou berekend wordt of herfinancieren al dan niet interessant is. Blijkt oversluiten interessant te zijn? Dan kan een hypotheekadviseur je hier eveneens bij helpen.