Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo installeer je een vrijstaande pelletkachel

Heb je een pelletkachel gekocht of twijfel je om een pelletkachel aan te schaffen? Een goede keuze, want een pelletkachel is zeer zuinig en milieuvriendelijk. Maar de installatie van de pelletkachel kan even een klusje zijn, vooral wanneer je nog geen bestaand rookkanaal hebt waar de pelletkachel op aangesloten kan worden. Benieuwd hoe deze installatie in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.

Een vrijstaande of ingebouwde pelletkachel

Voordat je begint met de installatie van de pelletkachel is het belangrijk om te kijken of je een ingebouwde of vrijstaande pelletkachel aan wilt sluiten. Wanneer jouw woning beschikt over een rookkanaal of een ingebouwde haard, dan is de installatie simpel. Je hoeft de pelletkachel dan alleen aan te sluiten op dit bestaande rookkanaal.

Maar in deze blog gaat het juist over de installatie van een vrijstaande pelletkachel zonder bestaand rookkanaal. Bij dit type installatie is er dus geen sprake van een bestaande haard of rookkanaal. Omdat de rookgassen op de een of andere manier toch naar buiten moeten, is het belangrijk dat deze rookkanaalinstallatie alsnog gebeurt. Het kost misschien iets meer tijd en moeite dan bij een ingebouwde pelletkachel, maar dan heb je uiteindelijk ook wat!

Installatie vrijstaande pelletkachel

1.     Zet de pelletkachel op de juiste positie

Voordat je begint aan de installatie van het pelletkachel rookkanaal, is het belangrijk om de positie van de kachel te bepalen. Door eerst de positie te bepalen, voorkom je dat je het rookkanaal op de verkeerde locatie aanlegt. Dit zou zonde zijn van je tijd en de materialen.

Bij de keuze van een locatie voor jouw pelletkachel, is het belangrijk dat het een brandveilige plek is. Let er dus op dat meubels en woonaccessoires niet te dicht op de pelletkachel staan. Houd in ieder geval 30 centimeter afstand tussen de kachel en je meubels. Wil je gaan voor extra bescherming? Dan kun je een hitteschild of vloerplaat installeren rondom de kachel. Deze beschermende platen zorgen ervoor dat vonken en asresten je vloer of muren niet kunnen beschadigen.

Voor de volgende stappen wordt vaak geadviseerd om een professioneel installatiebedrijf in te schakelen. De reden hiervan is dat je dan verzekerd bent van een veilige pelletkachel installatie. Daarnaast voorkomt een correct geplaatst rookkanaal overlast voor jezelf en je buren. Je weet dan bijvoorbeeld zeker dat er geen rookgassen kunnen ontsnappen. Toch benieuwd hoe zo’n rookkanaal installatie plaatsvindt? We leggen het in onderstaande stappen aan je uit.

2.                 Gaten boren voor het rookkanaal

De rookgassen die bij het stoken vrijkomen moeten op de een of andere manier naar buiten geleid worden. Om dit te bereiken wordt er met een diamantboor een gat in je muur of verdiepingsvloer geboord. Door deze gaten heen kan het rookkanaal van de kachel tot de schoorsteen aangesloten worden. De grootte van dit geboorde gat is afhankelijk van de diameter van de kachelaansluiting en het rookkanaal.

Let erop dat wanneer je met het rookkanaal door een dak of muur heengaat, je een dubbelwandig rookkanaal nodig hebt. Een enkelwandig rookkanaal zou te warm worden, waardoor de situatie niet meer brandveilig is.

3.                 De rookkanaal onderdelen plaatsen

Wanneer het gat geboord is, kunnen de rookkanaal onderdelen geplaatst worden. Voor de installatie van een pelletkachel rookkanaal heb je vaak de volgende onderdelen nodig (dit kan per woning en installatie verschillen):

  • Enkelwandig T-stuk
  • Kort stuk enkelwandig pelletkachel rookkanaal
  • Mannelijk aansluitstuk flexibel-enkelwandig
  • Flexibel dubbelwandig rookkanaal
  • Topaansluiting
  • Regenkap

4.                 De pelletkachel instellen

Nu het rookkanaal geïnstalleerd is en de pelletkachel staat, kun je beginnen met het afstellen van de pelletkachel. Het verschilt per pelletkachel hoe hij ingesteld moet worden. Om de installatie correct uit te voeren, kun je het beste even de bijgeleverde handleiding lezen. Zo weet je zeker dat het afstellen op de juiste manier gebeurt.

Is het rookkanaal eenmaal geïnstalleerd? Dan ben je klaar om te genieten van jouw pelletkachel. Je houdt je kachel brandende op (what’s in a name) PELLETS! Zorg dat de pellets droog bewaard worden, zodat je optimaal kunt stoken. Veel stookplezier!