Zo kies jij het perfecte dekbedovertrek

Na een drukke dag is dit misschien wel een van de fijnste momenten: lekker in bed kruipen onder een warme deken. Maar om hier ultiem van te kunnen genieten, is een fijn dekbedovertrek van groot belang. En een fijn dekbedovertrek scoren gaat meestal nog niet zo makkelijk. Om je een handje te helpen geven wij hieronder een aantal tips om het perfecte dekbedovertrek te kiezen.

Tip 1: De juiste maat

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de maat. Een te klein dekbedovertrek is niet fijn, maar een te groot dekbedovertrek ook niet. Bepaal daarom de juiste maten van jouw beddengoed: achterhaal de maat van jouw dekbed en zoek hier een dekbedovertrek bij dat goed zal aansluiten. Zo heb je een eenpersoonsdekbed, tweepersoonsdekbed, lits-jumeaux en de extra grote lits-jumeaux. Lits-jumeaux is iets groter dan het standaard tweepersoonsdekbed.

Moet je naast het dekbedovertrek ook een nieuwe deken aanschaffen? Dan is het belangrijk om eerst jouw bed op te meten. Het is mooi – en natuurlijk ook fijn – dat het dekbed iets over het bed valt. Zo kun jij lekker wegkruipen onder de dekens zonder dat jouw voeten bloot komen te liggen. Vaak wordt het aangeraden om bij de breedte van het bed zestig centimeter extra te rekenen.

Tip 2: Het fijnste materiaal

Er bestaan talloze dekbedovertrekken met elk hun eigen materiaal. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk dat jij kiest voor het materiaal dat jij het fijnste vindt. Je hebt bijvoorbeeld dekbedovertrekken die gemaakt zijn van polyester. Deze zijn lekker glad, maar het ademt niet. In tegenstelling tot polyester ademt katoen wél. Dat is een groot voordeel: het neemt namelijk vocht op. Een nadeel kan zijn dat het wat stug kan aanvoelen. Dan heb je ook nog satijn. Dit is ook lekker zacht en soepel, maar een nadeel kan zijn dat het dekbedovertrek niet goed op het dekbed blijft liggen. Daarnaast bestaat er ook flanel, dit blijft wel liggen op het dekbed én is lekker warm.

Tip 3: Het leukste ontwerp

Een landelijke slaapkamer, bohemian slaapkamer of een slaapkamer met een industriële touch: er bestaat een grote kans dat jouw slaapkamer een bepaalde stijl heeft. En het is belangrijk om een bijpassend dekbedovertrek te scoren. Een bed met daarop het dekbedovertrek is namelijk een vrij groot vlak, dat meteen de aandacht trekt wanneer je de slaapkamer binnen komt wandelen.

Bestaat jouw slaapkamer uit standaard kleuren, zoals grijs, wit en zwart? Dan is het misschien leuk om voor een kleurrijk dekbedovertrek te kiezen. Hiermee fleur jij de slaapkamer meer op. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een dekbedovertrek met een printje te kopen. Bestaat jouw slaapkamer al uit allerlei kleuren? Kies er dan voor om een dekbedovertrek te kopen met een neutrale kleur.

Tip 4: Kijk of het dekbedovertrek een instopstrook heeft

Een instopstrook is niet vanzelfsprekend wanneer je een nieuw dekbedovertrek koopt. Veel mensen vinden het juist wel prettig als het dekbedovertrek een instopstrook heeft. Dankzij deze strook kun je het bed netjes opmaken, en bovendien heb je in de nacht zo geen last van koude voeten. Het dekbed blijft zo namelijk op zijn plek liggen. Wel zo handig wanneer je een onrustige slaper bent. Check daarom voordat je een dekbedovertrek gaat aanschaffen of deze is voorzien van een instopstrook.

Tip 5: Wissel eens af

Je moet sowieso twee dekbedovertrekken hebben. Als je het ene dekbedovertrek in de was doet, kun je het bed alweer opmaken met een schoon dekbedovertrek. Bovendien moet het dekbedovertrek de tijd krijgen om te kunnen drogen. Daarnaast is het leuk om eens van stijl af te wisselen. Koop bijvoorbeeld een wit dekbedovertrek en eentje met een print. Zo kun jij jouw slaapkamer in een klap een heel andere sfeer geven.