Zo kun je die lelijke leidingen en kabels wegwerken

CNC frezen is één van de manieren om een product te creëren. Toch kun je nog veel meer met frezen. Zo kan het ook gebruikt worden om je waterleidingen of elektriciteitskabels in de muur te verwerken. Dit wordt een muurfrees genoemd. Met dit soort freesmachine kun je namelijk strakke sleuven in de vloer of muur verwerken. Hier kun je dan dus de lelijke kabels en leidingen netjes in wegwerken. Dit zorgt er dus voor dat ze niet meer in het zicht zijn. Hoe frezen van de muur werkt hiervoor kun je in dit artikel lezen.

Hoe werkt een muurfrees?

Een muurfrees is een soort freesmachine dat uit twee slijpschijven bestaat. Ze staan op gewenste sleufbreedte uit elkaar. Zet de muurfrees tegen de vloer of muur aan. Vervolgens moet je de machine bewegen, zo zul je dus de sleuf creëren in het oppervlakte. Om ervoor te zorgen dat je op de goede plek aan het frezen bent is het slim om eerst al een lijn te tekenen op de muur met behulp van een waterpas. De twee slijpschijven in een muurfrees, wat ook wel een sleuvenfrees genoemd wordt, werken parallel van elkaar. Ze creëren aan beide kanten een snee in de wand of vloer. Jij hoeft daarna alleen nog de strook in het midden weg te hakken met een beitel. Zo heb je dus de sleuf gecreëerd met behulp van een freesmachine. Overigens kun je zelf van tevoren bepalen hoe diep de groeven precies moeten worden. Dit hangt af van het type leidingen of kabels. 

Hoe zorg je voor een mooie afwerking?

Je hebt inmiddels een perfecte sleuf gecreëerd met behulp van de muurfrees. Vervolgens kun je de kabels, leidingen, buizen, et cetera er netjes inleggen. Veranker alles goed vast in de groef door middel van nagels of krammen. Je wilt natuurlijk wel dat alles goed op zijn plek blijft zitten in de sleuf. Nadat je dit gedaan hebt zul je het geheel goed dicht moeten smeren. Hier kan onder meer plamuurmiddel voor gebruikt worden. Natuurlijk ben je nu nog niet klaar, want de sleuf moet ook nog afgewerkt worden zodat het past bij de rest van de muur. Dit kun je doen met onder andere een strook behang of een likje verf. Zo zul je niet eens zien dat er iets gebeurd is met de muur, terwijl jij wel beter weet. Klaar is kees!