Zo kun je zelf een afbeelding in hout frezen

Met behulp van CNC frezen kun je prachtige objecten creëren. Dit wordt gedaan met een machine, maar je kunt ook zelf met de hand gaan frezen. Hiermee kun je bijvoorbeeld in hout beeldschone afbeeldingen creëren. Misschien klinkt dit heel erg moeilijk, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Je bent hoe dan ook in staat om dit te doen. Zo kun je een persoonlijk en uniek cadeau maken voor je moeder bijvoorbeeld. Hieronder wordt uitgelegd hoe het werkt. 

Voorbereiding van het freeswerk

Voordat je kunt beginnen met het frezen moet je eerst wat voorbereidingen treffen. Zo moet je het vereiste freesgereedschap plaatsen in de spantang van de bovenfrees. De kans is zeer groot dat je een graveerfrees zult moeten gebruiken voor het frezen van afbeeldingen of teksten in hout. Je kunt dit gereedschap verkrijgen in zowel een HW als een HS uitvoering. Daarnaast moet je ook de contouren van de afbeelding die je wilt frezen overtrekken op het stuk hout. Dit doe je met behulp van carbonpapier. Nadat je dit gedaan hebt kun je beginnen door de graveerfrees erbij te pakken.

Proefdraaien voor de juiste contouren

Je zult met de graveerfrees de contouren moeten volgen die je net hebt getekend op het hout. Frees deze overtreksels uit in 1 tot 2 bewerkingen. Bij de eerste bewerking zul je een relatief geringe freesdiepte in moeten stellen. Wat voor diepte je precies in moet stellen is onmogelijk om te zeggen. Dit hangt namelijk heel erg af van het type hout dat je gebruikt voor het frezen. Het is daarom verstandig om eerst een paar proefjes uit te voeren op hetzelfde hout met je freesmachine. Door dit te doen zul je erachter komen welke freesdiepte nou echt mogelijk is, wat je dus kunt gebruiken als je echt aan de slag gaat.

Beide handen

Het is tijdens het frezen van belang dat je de bovenfrees met beide handen begeleid. De ene hand moet je op de pistoolgreep houden, terwijl de andere geplaatst is op het werkstuk met de ban van de hand. Op deze manier kun je de freesmachine bewegen aan de freestafel. Door dit te doen zul je gebruik maken van een relatief stabiele en exacte geleiding, anders is dit nogal moeilijk. Ga op deze wijze langs alle contouren die je eerder al hebt nagetrokken met de bovenfrees. Na een tijdje zul je hier natuurlijk klaar mee zijn. In principe is je kunstwerk daar ook direct mee klaar!