Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo kun je zelf egaline aanbrengen

Egaline bestaat onder andere uit cement en kunsthars. Het zal in een dunne laag aangebracht worden over de ondervloer. Dit wordt onder meer gedaan doordat het zelf-nivellerend is. Dit houdt in dat als egaline aangebracht wordt het vanzelf als een mooie en egale laag zal vloeien over de vloer. In principe kan er dan nog een andere vloer overheen worden gelegd, zoals bijvoorbeeld een gietvloer. Toch is het ook zeker mogelijk om een vloer van egaline te gebruiken als je zogeheten eindvloer. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een prachtige betonlook, wat op het moment natuurlijk helemaal hip is. Vloerverwarming kan trouwens ook zeker gebruikt worden in combinatie met egaline. De egaline vloer zal natuurlijk nauwkeurig aangebracht moeten worden. Hiervoor kun je een bedrijf inschakelen, maar als je een beetje handig bent dan kun je het ook zelf doen met behulp van de onderstaande informatie. 

Egalisatiemortel

Egalisatiemortel is de basis van egaline. Je kunt hier gemakkelijk aan komen, zo is het al in bouwmarkten verkrijgbaar. Ook online zul je eenvoudig egalisatiemortel kunnen kopen bij één van de vele webshops die dit aanbiedt. Nadat je dit hebt gedaan en het egalisatiemortel in huis hebt kun je beginnen met het aanbrengen van de egaline. Voordat je dit kunt doen moet je het aanmaken met water. Egaline zal dus hartstikke vloeibaar zijn bij het aanbrengen. Het zal daardoor dus heel eenvoudig over de hele vloer uitvloeien. Soms moet je de egaline nog even over de vloer verdelen zodat het vlak is. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een spaan of een spatel.

Dikte

Je kunt een laag egaline vrij dun aanbrengen over de ondervloer. Over het algemeen is zelfs een dikte tussen de 1 en 6 millimeter al voldoende om de ondervloer te egaliseren. Het wordt dan ook afgeraden om een laag egaline van een paar centimeters aan te brengen. Zitten er ernstige beschadigingen in de ondervloer of zit er erg veel verloop in de vloer? Magnesiet is dan zonder twijfel een betere optie. Met magnesiet is het namelijk mogelijk om de vloer uit te vlakken. Dit kan zelfs als de vloer een verschil in hoogte van maximaal 10 centimeter heeft. Met egaline zal dit dus niet mogelijk zijn.

Droogtijd

Hoe lang de laag egaline die je hebt aangebracht op de ondervloer moet drogen valt lastig te zeggen. De droogtijd hangt namelijk van een aantal factoren af bij egaline. Hierbij is onder andere de dikte van de laag bepalend. Ook de temperatuur in de kamer speelt zeker een rol bij het drogen van egaline. Ook het type egaline is bovendien van belang. Als je de egaline vloer zelf aan wilt brengen dan zal het naar alle waarschijnlijkheid moeilijk zijn om te bepalen hoe lang het zal moeten drogen. Het is dan verstandig om even te informeren bij een deskundige. Hij of zij kan namelijk beter bepalen wat de droogtijd van de egaline die jij gebruikt hebt zal zijn.

Schuren

Over het algemeen zal de vloer van egaline na het drogen helemaal vlak zijn. Dit is tenminste de bedoeling. In sommige gevallen zou het zo kunnen dat je toch nog een paar kleine oneffenheden ziet in de laag egaline. Is dit het geval? Het is dan verstandig om de vloer licht op te schuren. Zo kun je dus de oneffenheden in de egaline wegwerken. Het is sowieso een goed idee om de egalinelaag op te schuren en te lakken als je de keuze hebt gemaakt om dit te gebruiken als eindvloer. Door dit te doen zal de vloer van egaline er namelijk nog beter uitzien, terwijl het ook beter beschermd zal zijn.