Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo slaap je beter tijdens de overgang 

Veel vrouwen slapen slecht tijdens de overgang. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen die optreden tijdens de menopauze. Opvliegers en nachtelijk transpireren kan ervoor zorgen dat vrouwen uren wakker liggen of zelfs hun bed moeten verschonen. 

De overgang start bij iedere vrouw op een andere leeftijd. De eerste tekenen van de overgang ontstaan bij de meeste vrouwen rond hun veertigste. Slecht slapen is hier een teken van. Dit komt omdat de hormonen oestroegeen en progesteron in deze levensfase nogal kunnen schommelen. Dit heeft niet alleen invloed op slapen, maar op van alles zoals je humeur, lichaamstemperatuur, maar zelfs je manier van ademhalen. De kans dat je slaapritme wordt verstoord is groot.

Inslapen lukt misschien nog wel, maar midden in de nacht kan een vrouw diverse keren wakker worden of onrustig slapen. Te vroeg wakker worden, de hele dag vermoeid zijn, het zijn klachten waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken hebben. Wist je overigens dat slaapproblemen nog meer klachten op kunnen leveren? Wat dacht je van opvliegers, gewichtstoename, prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid, verhoogde hartslag en zo is er een hele lijst van symptomen.

Gelukkig is de overgang iets wat uiteindelijk voorbij gaat. Het duurt bij de ene vrouw langer dan bij de andere en vrouwen moeten er voor waken dat ze hartklachten serieus nemen. Sommige huisartsen schuiven hartklachten af op de overgang en doen er niets aan. Dit is nooit de bedoeling. Er moet altijd actie worden ondernomen bij hartklachten vrouwen. En zo is het ook met slapen. Er zijn factoren die je kan beïnvloeden zodat je beter kan slapen en vermoeidheid tegen kan gaan.

Wat kan je doen om beter te slapen?

Omdat slecht slapen je dagelijkse functioneren belemmert is het zaak om zoveel mogelijk te doen om een goede nachtrust te pakken te krijgen. Hieronder geven wij een aantal tips.

Beweeg iedere dag dertig minuten

Door vermoeidheid heb je waarschijnlijk weinig zin om te bewegen, maar juist door te bewegen krijg je meer energie. Je maakt namelijk gelukshormonen aan wanneer je beweegt. Je wordt bovendien fitter van bewegen en je slaapt ’s nachts beter wanneer je overdag actief bent.

Laat alcohol en cafeïne staan

Het drinken van cafeïne en alcohol kan je fitter doen voelen, maar schijn bedriegt. Dit is maar van korte duur, het effect verdwijnt snel en je voelt je daarna nog vermoeider. Ben je gewend om cafeïne of alcohol te drinken voor het slapengaan? Probeer dan eens om dit een tijdje niet te doen. Het kan je nachtrust behoorlijk in de war schoppen. Zeker wanneer je in de overgang bent is het verstandig om deze producten te laten staan.

Eet gedurende dag kleine porties

Wanneer je eet krijg je energie. Door je eten te verdelen in kleinere porties kan je gedurende de dag regelmatig iets eten. Dit helpt tegen vermoeidheid. Je moet natuurlijk niet allemaal ongezonde dingen gaan eten. Kies voor groente, fruit en producten die rijk zijn aan eiwit. Sowieso moet je goed op je voeding letten wanneer je in de overgang bent. Je komt makkelijker aan en afvallen in de overgang is lastig. Dat komt omdat je stofwisseling verandert.

Ga stress uit de weg

Zorg ervoor dat je voldoende ontspanning neemt. Door stress ga je piekeren en dat verstoort je nachtrust. Bovendien blijkt uit onderzoek dat vrouwen die minder stress ervaren een stuk minder last hebben van opvliegers. Opvliegers vinden net zo goed plaats in de nacht als overdag. Door die te beperken vergroot je de kans op beter slapen.