Zonnepanelen zijn meer dan zonnecellen

Iedereen weet inmiddels wel wat zonnepanelen zijn. Maar er is nog heel veel meer te weten dan dat zonnepanelen energie leveren. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen en je heb meer nodig dan alleen de zonnepanelen zelf. Eerlijk is eerlijk, het is met energie opwekken net iets anders dan met aardbeienplantjes kweken.

De basis

Als je zonnepanelen koopt, dan is er meer nodig voor je ook echt kunt genieten van een warm bad. De stroom die er van afkomt, is namelijk niet zomaar te gebruiken voor iedere toepassing. Daarbij is de kans groot dat je voor de meeste toepassingen meer dan één zonnepaneel wilt schakelen. Precies de reden waarom bedrijven naast losse modules ook PV-systemen aanbieden. Complete systemen waarin alles vanaf het zonlicht tot het apparaat verzorgd wordt. Het woord ‘PV’ staat trouwens voor ‘Photo Voltaic’ wat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent

Twee hoofdsoorten

De PV-systemen zijn in twee hoofdsoorten onder te verdelen; Netgekoppelde zonnepanelen en losstaande PV-systemen. De meeste mensen kiezen voor de netgekoppelde zonnepanelen waarbij ze niet-verbruikte stroom terug leveren wordt aan het elektriciteitsbedrijf. Naast zonnepanelen zit bij het systeem ook een omvormer en montage materiaal.

Losstaande systemen worden ook gebruikt. Maar meestal niet als de zonnepanelen waar jij aan denkt. De kans is zelfs heel groot dat je, zonder dat je het weet, al losstaande systemen heb. Denk maar eens aan een zonnecel op je rekenmachine of de lampjes in je tuin. Meestal worden deze systemen gebruikt als er maar één enkele taak nodig is en een lage opbrengst nodig is.

Soorten materiaal

Zonnepanelen zijn gemaakt van het halfgeleidermateriaal silicium. Daarbinnen zijn een aantal keuzes mogelijk. Zo kun je kiezen voor een Monokristallijn, een Polykristallijn of Amorfe panelen.

De Monokristallijn bestaan de zonnecellen in feite uit één kristal. Het voordeel is een zeer hoog rendement waardoor ze uitstekend geschikts zijn voor kleine daken. De kosten zijn gemiddeld wel wat hoger.

Bij de Polykristallijn bestaan de zonnecellen uit een meerdere grove kristallen. De cellen hebben een goed rendement en als je voldoende ruimte hebt, is dit de meest gekozen optie. De cellen zijn goedkoper dan de Monokristallijn waardoor de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

De Amforepanelen zijn het goedkoopst. Deze zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn zeer buigzaam. Ze worden meestal toegepast in de dunne-film zonnepanelen. Het rendement is wel een stuk lager.

Goedkoper

Overweeg je zonnepanelen, bedenk dan dat jouw buren daar misschien ook wel eens over nagedacht hebben. Overleg met je buren kan je veel geld opleveren. En hoe zonde zou het zijn dat ze net na jou zonnepanelen gaan overwegen. Je kunt namelijk kosten besparen door één groot project uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf maar dan wel ieder apart een installateur inschakelen bijvoorbeeld.

Helaas zijn de landelijke subsidies op. Maar lokaal zijn er nog wel initiatieven. Check dit altijd even bij je gemeente. En daarnaast krijg je de btw terug op de panelen en de montage. Dus ook dat helpt (21%) mee.