Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De beste tips voor als je een huis gaat kopen in Groningen

Je eerste huis kopen is een spannende aangelegenheid. Maar ook als je al vaker bij de notaris zat om je handtekening onder een koopakte te zetten blijft het een bijzondere gebeurtenis. Een huis kopen doe je niet elke dag. Als je op zoek bent naar een huis in Groningen dan is het verstandig om een goede makelaar in de arm te nemen. Die kan je begeleiden bij je zoektocht. Makelaars weten eerder dan woningzoekenden dat een huis in de verkoop komt. Als je je wensen kenbaar maakt bij Lamberink Makelaars dan heb je een voorsprong bij het maken van een afspraak voor een bezichtiging.

Vind een huis dat bij je past

Het is verstandig om goed te bedenken wat je woonwensen zijn. Het zou zonde zijn als je er een paar maanden na de verhuizing achter komt dat je toch graag een extra slaapkamer had willen hebben. Of dat de tuin net niet is wat je had gewild. Het aanbod aan koopwoningen in Groningen kan heel divers zijn. Soms zijn er meer appartementen beschikbaar, dan weer is er meer keuze in eengezinswoningen. Uiteraard is het belangrijk om te weten hoeveel je te besteden hebt. Online kun je een globale berekening maken van wat je kunt lenen van het gezamenlijke inkomen. Belangrijk daarbij is dat het inkomen van beide partners nu voor 100% wordt meegeteld.

Een duurzaam huis

Vanwege de hoge prijzen voor energie vinden veel mensen het belangrijk te weten of hun huis energiezuinig is. Iedere woning die in Nederland te koop wordt aangeboden moet een energielabel hebben. In de toelichting daarbij kun je lezen i n hoeverre de woning is verduurzaamd. Vaak wordt in de beschrijving vermeld hoeveel de huidige bewoners per maand betalen aan stroom en gas. Zo kun je inschatten of je de totale woonlasten kunt betalen.

Extra geld lenen voor verduurzaming

Als je een huis in Groningen koopt dan kun je daarvoor in principe niet méér lenen dan de koopprijs van het huis minus de kosten koper. Maar er geldt een uitzondering voor verduurzaming. Als er ruimte in het inkomen is dan kun je extra geld lenen om bijvoorbeeld te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te laten installeren. Hiervoor kun je in veel gevallen ook subsidie krijgen. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente.

Neem je makelaar mee bij een bezichtiging

Als je een woning gaat bezichtigen is het verstandig om een eigen makelaar mee te nemen. Die kan objectief beoordelen of het huis de vraagprijs waard is. Zelf ben je vaak zo enthousiast over een huis dat je zaken over het hoofd ziet. De makelaar kan je adviseren over het uitbrengen van een bod. Het is anno 2023 zeker niet meer standaard om boven de vraagprijs te bieden. Ook is de verkoopmakelaar verplicht om een biedlogboek bij te houden. Zo wordt gewaarborgd dat het bieden eerlijk en transparant gebeurt.