Hoe vermijd ik een woonkamer die iedereen al heeft?

Mensen willen met hun woonkamer laten zien wie ze zijn. Toch zie je veel elementen in negen van de tien huishoudens terugkeren. Het wonderlijke mechanisme van marketing: op een gegeven moment heeft iedereen een schapenvachtje op de bank liggen. Niks mis mee voor wie zich daar prettig bij voelt, maar als je je wilt onderscheiden moet je verder zoeken. Hoe richt je het op een betaalbare maar ook originele manier in?

Kringlopen en rommelmarkten afstruinen

Voor een origineel interieur met een persoonlijk stempel hoef je niet per se diep in de buidel te tasten. Tenzij je een dure smaak hebt. Leuk als je op een veiling de hand weet te leggen op een verdwaalde maar peperdure schets van Claude Monet. Maar de meeste mensen leggen hun prioriteit elders, denken bij grote aankopen wellicht ‘hoeveel kan ik lenen?’ en stemmen daar hun uitgaven op af. Eerste tip: denk eens aan tweedehands meubels. De hipste doe-het-zelvers op interieurgebied duiken graag de kringloopwinkels in en rommelmarkten op en komen onverwachte pareltjes tegen

Minimalisme

Elementen die je nu veel tegenkomt zijn jungle-achtig behang, meerdere krukjes die samen een salontafelcombinatie vormen, industriële lampen, borden met voorgedrukte teksten en vooral: algeheel minimalisme. Die laatste trend vloeit deels voort uit begin jaren ’90, toen een zwart-wit interieur onder de noemer ‘strak’ in de mode kwam. En in deze eeuw doordat men van mening is dat bijvoorbeeld beeld- en geluidsdragers (want streamingdiensten) en boeken (want e-readers) overbodig zijn geworden. Maar juist dat soort spulletjes geven smoel aan een interieur en zeggen iets over degene die er woont.

Vintage

Verras jezelf en anderen met een enkele, grote salontafel. Kun je tenminste je drankje en hapjes kwijt, en zo’n tafel wordt niet makkelijk omver gestoten door honden of kinderen. Het moet immers wel praktisch blijven. Zoek (tweedehands) boeken, tijdschriften en geluidsdragers (vintage cd’s, platen en cassettebandjes vallen nu juist op!) van je favoriete schrijvers en artiesten en stal ze uit. Tik ‘jaren ’70 lamp’ in en geef je ogen de kost. Zo kan het dus ook.

Rommelig? Eclectisch!

Prima hoor, dat zogenaamde ontspullen. Maar als je toch duurzaam aan de gang wilt, verdiep je dan eens in de wereld van het (gerecyclede) hout als materiaal. Dan ben je een stuk duurzamer bezig dan wanneer je voor dat strakke kunststof kiest, en hoef je je niet schuldig te voelen dat je zo veel spulletjes hebt. En die lege muren, waar anderen die tekstborden ophangen? Die vrolijk je op met muziek- en filmposters in lijsten die je bij de kringloop scoort. Wil je tekstborden, maak ze dan zelf. Noemen mensen dit rommelig? Jij noemt het gewoon eclectisch.