Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Investeren in een warmtepomp, waarom zou je dat doen?

Wil je lekker warm erbij zitten, maar niet te veel gas verbruiken? Dit is mogelijk als je een warmtepomp laat installeren in huis. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht, zodat je cv-ketel minder hard aan het werk hoeft en dus minder stookt. Je verminderd niet alleen de CO₂-uitstoot van jouw huishouden maar ook zie je deze besparing direct terug op de gasrekening. Bovendien krijg je als je kiest voor een warmtepomp van Greenchoice ook nog eens €1600 euro van het aankoopbedrag terug. Dit bedrag komt uit de ISDE-subsidie. Dus, wil je voordelig uit zijn én ook nog eens minder impact hebben op het klimaat, lees dan snel verder.

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Wat je eerst moet weten is of jouw woning geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar deze aan moet voldoen. Is het huis goed geïsoleerd? Denk hierbij aan de muren, de vloer en het dak, maar ook aan het glaswerk. Andere factoren zijn het aanwezige verwarmingssysteem, het bouwjaar van het huis en de cv-ketel. Twijfel je, laat dan eerst een professional komen om alles goed te bekijken.

Werking en installatie

Als er een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd dan gebeurt dit door het plaatsen van een buiten- en binnen unit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht en perst alles samen. Deze wordt bevestigt aan de gevel, op een plat dak of in de tuin. De binnen unit wordt opgehangen bij de cv-ketel en deze gebruikt daarvan de warmte om het water van de cv-ketel te verwarmen. Je bespaart hiermee op je gasverbruik omdat de cv-ketel minder hard hoeft te werken.

Grote investering

De aanschaf van een warmtepomp is een grote investering, maar deze betaalt zichzelf uiteindelijk terug – mits je huis goed geïsoleerd is. Naast de energiekosten die je bespaart, wordt je huis meer waard. Daarnaast kun je dus in aanmerking komen voor subsidie.

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Er zijn uiteraard altijd voor- en nadelen te benoemen, zo ook voor wat betreft een warmtepomp.
We beginnen met de voordelen:

 • Je aardgasverbruik neemt af
  Het is de bedoeling dat Nederland in 2015 helemaal gestopt is met het gebruik van aardgas. Deze fossiele brandstof is net als steenkool of olie verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen en daardoor dus heel erg slecht voor het milieu. Een warmtepomp werkt grotendeels of volledig op elektriciteit en gebruikt deze brandstoffen dus niet.
 • Je huis wordt van grotere waarde
  Door de aanschaf van een warmtepomp wordt de woning energiezuiniger en krijg je dus een hoger energielabel. Uit onderzoek is gebleken dat woningen met een energielabel A vaak een stuk meer opleveren bij verkoop dan een vrijwel identieke woning met energielabel D.
 • Subsidie is mogelijk
  Met de aanschaf van een warmtepomp kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie, waardoor je investering ineens een stuk lager is.
 • Weinig onderhoud
  Een warmtepomp is natuurlijk niet onderhoudsvrij, maar wel onderhoudsarm te noemen. Laat hem zo’n 2 keer per jaar even nakijken, zodat je zeker weet dat deze optimaal blijft werken.
 • Je bespaart geld
  De jaarlijkse kosten die je kwijt bent aan het verwarmen van jouw woning hangen o.a. af van het ver vermogen van jouw warmtepomp en de grootte van de woning. Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo’n €300 tot €500 euro per jaar besparen ten opzichte van een normale ketel.

En dan is het nu tijd voor de nadelen:

 • Investering
  Een warmtepomp kost tussen de €4.000 en soms wel €25.000 euro. Soms is het noodzakelijk om in de grond te boren voor grondgebondenwarmtepompen en daarom kunnen de kosten dus hoog oplopen. Dat deze investering zo hoog is schrikt je wellicht af, maar houd altijd in je achterhoofd dat je deze uiteindelijk zal terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 5 en 20 jaar. Een andere investering die je moet doen als je kiest voor een warmtepomp is de aanschaf van een inductieplaat om te kunnen koken. Het koken op gas is namelijk dan niet meer mogelijk. Ook deze verdient zichzelf terug omdat hij energiezuiniger is én ook nog eens gemakkelijker qua onderhoud.
 • Huis moet goed geïsoleerd zijn
  De isolatiewaarde van je huis is belangrijk als het aankomt op het maken van een keuze voor een warmtepomp. Is het huis niet of slecht geïsoleerd dan is deze niet geschikt voor een warmtepomp. Er gaat dan namelijk te veel warmte verloren wat dus uiteindelijk weinig rendement zal opleveren.
 • Warmtepomp is niet geluidloos
  Een warmtepomp maakt geluid en de hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de grootte en het vermogen ervan. Geluidsoverlast is wel te voorkomen als je kiest voor het juiste warmtepompsysteem en door deze op de juiste plek te installeren. Raadpleeg hier altijd een professional voor.